Autoverzekering zakelijk of privé?

Als ondernemer maak je waarschijnlijk ook regelmatig autoritten voor je bedrijf. Kun je je auto dan nog privé verzekeren of moet je deze zakelijk verzekeren? In dit artikel leggen we het uit.

Wanneer autoverzekering zakelijk of privé?
Officieel mag je een auto die je particulier verzekert niet zakelijk gebruiken. Onder zakelijk gebruik verstaan verzekeraars vooral het gebruik waar je direct geld mee kunt verdienen, zoals taxiritten, koeriersdiensten of het geven van rijlessen. Dat is voor jou als vastgoedspecialist meestal niet van toepassing. Toch kan ook jouw autogebruik als zakelijk worden gezien door de verzekeraar.

De verzekeraar zal namelijk willen weten of je de auto hoofdzakelijk privé of zakelijk gebruikt. Een auto op balans van een bedrijf moet je sowieso zakelijk verzekeren. Maar ook als je de auto elke week voor meerdere ritten naar klanten gebruikt, bestempelt de autoverzekeraar het gebruik alsnog als zakelijk.

Woon-werkverkeer geldt dan weer niet als zakelijk. Gebruik je de auto dus alleen om van huis naar de zaak te rijden en weer terug en misschien een enkele zakelijke rit? Dan mag je een privé autoverzekering afsluiten.

Verschil auto zakelijk of privé verzekeren
In de meeste gevallen kom je als vastgoedondernemer dus op een zakelijke autoverzekering uit. Deze autoverzekering is vaak duurder dan een privé autoverzekering. Bij zakelijk gebruik rijd je immers vaak meer kilometers dan privé en heb je meer kans op schade.

Toch heeft een zakelijke autoverzekering ook veel voordelen. Je mag bijvoorbeeld de btw verrekenen, waardoor je een lagere premie betaalt. De verzekeraar keert eventuele schades dan namelijk ook exclusief btw uit. Daarnaast zijn bij een auto op naam van de zaak de kosten voor de zakelijke autoverzekering aftrekbaar van je winst bij de belastingaangifte. Dit geldt ook voor veel andere kosten voor je zakelijke auto. Bij een privé autoverzekering heb je deze fiscale voordelen niet.

Bovendien ben je met een zakelijke autoverzekering ook meteen verzekerd tijdens privéritten met de auto. Met een privé autoverzekering ben je alleen verzekerd tijdens zakelijk ritten als je het zakelijke gebruik hebt doorgegeven aan de verzekeraar en deze hiermee akkoord is.

ZZP autoverzekering zakelijk of privé en schadevrije jaren
Heb je al jaren privé in een auto gereden, zonder schades te claimen? Dan heb je misschien flink wat schadevrije jaren opgebouwd. Het verschilt per verzekeraar of je de schadevrije jaren mag overdragen naar je bedrijf als je de auto zakelijk gaat rijden. Vraag hier dus altijd naar bij de verzekeraar. Het kan je namelijk flink wat premie schelen als je de schadevrije jaren mag overdragen.

Let op! Je schadevrije jaren overdragen kan alleen als ze niet in gebruik zijn. Heb je dus naast je privéauto een tweede, zakelijke, auto gekocht, dan kun je de schadevrije jaren van de privéauto daar niet op gebruiken.

Autoverzekering zakelijk of privé kiezen?
Of je nu een zakelijke autoverzekering of privé autoverzekering kiest, je wilt natuurlijk niet onnodig te veel betalen. Er zijn veel autoverzekeraars om uit te kiezen met allemaal hun eigen premies. Het verschil tussen de hoogste en laagste premie is al snel een paar honderd euro per jaar. Ga dus altijd eerst op zoek naar de goedkoopste autoverzekering voor je een keuze maakt. Zo maak je goed verzekerd en niet onnodig duur je zakelijke kilometers.

Reacties