Solisco ontzorgt en adviseert vanuit Nederland bij Spaanse vastgoedtransacties

'Spaans vastgoed biedt grote kansen, maar laat je goed adviseren'

Nu de Nederlandse woningbeleggers steeds vaker worden gehinderd door strengere wet- en regelgeving en een tekort aan koopwoningen, zijn zij genoodzaakt om hun kapitaal elders te beleggen. Dat kan een ander type vastgoed zijn of in een ander land of een combinatie van beide. “Spanje biedt wat dat betreft al jaren veel mogelijkheden”, weet Wessel Wiersma van Solisco Real Estate, dat ooit begon als Aankoopteam Spanje, uit ervaring. VJ sprak met hem.

Twaalf jaar lang is Wiersma zelf makelaar geweest in Marbella en sinds 2020 weer actief in het adviseren en begeleiden van Nederlandse investeerders, maar ook particuliere kopers van Spaans vastgoed. Waarom doen Nederlanders er verstandig aan om een adviesbureau in Nederland in de arm te nemen als zij vastgoed willen kopen in Spanje? Wiersma: “Uit ervaring weet ik dat er in Spanje projecten kunnen zijn waarvan de vergunningen niet op orde zijn of waar schulden op rusten. Want anders dan Nederland rust een schuld in Spanje op de stenen in plaats van de personen. Mijn eerste advies aan onze klanten is dan ook om altijd een jurist in de arm te nemen. Dit is, op het vastgoed na, de beste investering die je kunt doen. Binnen ons brede netwerk hebben wij goede Nederlandstalige juristen die je hierin goed kunnen begeleiden en je voor een financiële strop kunnen behoeden.”

Onafhankelijk advies in heel Spanje
Waar Solisco sterk in is, is een op maat gemaakt aankoopteam voor de klant samen te stellen met experts die verstand hebben van de Spaanse vastgoedmarkt. En voor het aankopen van een appartement heeft men een aankoopteam nodig dat anders is samengesteld dan bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van meerdere vakantievilla’s als belegging.

“Solisco Real Estate is het eerste onafhankelijke advies- en begeleidingskantoor voor Spaans vastgoed in Nederland. Wij zijn er zowel voor investeerders (Solisco Invest), als voor kopers die de woning zelf willen gebruiken (Solisco Living). Wiersma zelf is gespecialiseerd in de bekende regio Costa del Sol. “Maar we beschikken ook over aangesloten partners in andere delen van Spanje”, vertelt hij.

Aankoopteam samenstellen op maat
Wiersma kan niet voldoende benadrukken dat Solisco geen enkel belang heeft in de partijen die het bedrijf aanbeveelt aan de opdrachtgevers. “Bij Solisco bestaat er geen verplichte factor om zaken te moeten doen met de mensen die wij adviseren. Als je bijvoorbeeld zelf een fiscalist kent die je bij jouw project wilt betrekken, moet je dat zeker niet nalaten. Hij of zij wordt dan gewoon onderdeel van het aankoopteam. Als dat aankoopteam naar wens is samengesteld, blijft Solisco tot en met het eind van transactie de helicopterview houden over het aankoopproces."

Alle soorten vastgoed
Bij Spanje zal men misschien snel denken aan vakantieappartementen, villa’s en hospitality vastgoed. “Dat is inderdaad onze core business”, vertelt Wiersma, “maar soms komt er ook wel een triple-A kantoorpand op ons pad.” Wiersma hecht veel waarde aan transparantie. “Een appartement met twee slaapkamers direct aan de kust van Marbella voor minder dan €250.000 is er bijvoorbeeld niet meer bij. En ook qua rendementen wil ik voorkomen dat mijn klanten zich ten onrechte rijk gaan rekenen. Gelukkig is de Spaanse vastgoedmarkt nog niet zo oververhit als dat hij in Nederland is. Maar ook aan de Costa’s staan de objecten inmiddels veel minder lang te koop dan voorheen. Een teken van een groeiende markt."

Onderhandelingen zonder tussenkomst van Google Translate
Momenteel is Wiersma met Solisco bezig met de onderhandelingen voor de ontwikkeling van acht villa’s voor een joint venture. Het aankoopteam dat hij voor dit project heeft samengesteld is behoorlijk groot. Dat komt mede omdat de ontwikkelaars na voltooiing wensen te verkopen. Dus naast het aankoopteam is er in dit geval dus ook een verkoopteam nodig. En ook daar heeft Solisco de juiste contacten voor. Wederom allemaal Nederlands sprekend, zodat alle informatie over de onderhandelingen kan worden doorgegeven zonder dat daar Google translate aan te pas hoeft te komen. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Naast het gangbare vastgoed specialiseert Solisco zich ook in de aankoop van monumentale panden in steden als Valencia en Malaga. Hier kan zowel ontwikkeld worden voor wonen, verhuur alsmede de hospitality sector. Door hun netwerk kunnen ze vaak off-marketdeals aanbieden op de mooiste plekken.

Een laatste gratis advies dat Wiersma aspirant-kopers in Spanje wil meegeven, is om ook een fiscalist bij het aankooptraject te betrekken die zowel op de hoogte is van de fiscale regels in Nederland als in Spanje. “Het kan je aan het einde van de rit veel geld besparen als je iemand hebt die jou kan vertellen waar je bijvoorbeeld het beste je BV voor een vastgoedontwikkeling kunt oprichten of waar en hoe je je belastingaangifte moet doen”, aldus Wiersma.

De eerste stappen
Hoe gaat een samenwerking met Solisco in zijn werk? Wiersma: “We hebben altijd één intake bij ons op kantoor in Boxtel of bij de klant op locatie. In principe moet de klant voor de aankoop één keer fysiek naar Spanje afreizen voor het aanvragen van een zogenaamd NIE nummer (Numero de Identificacion de Extranjeros), naast het eventueel oprichten van een Spaanse BV voor de diverse vastgoedtransacties. Wanneer dit eenmaal aangevraagd is, kan jouw advocaat een volmacht krijgen om uit jouw naam de zaken te behartigen. Het ligt dus aan de klant in hoeverre deze tijd en mogelijkheden heeft om betrokken te zijn. Maar de klant wordt te allen tijde volledig geïnformeerd over de stappen binnen het traject en uiteraard over de stand van zaken.

Wie meer informatie wenst over de diensten van Solisco kan direct contact opnemen met Wessel Wiersma via +31 (0)85 2465233 of wessel@soliscorealestate.com.



Reacties


Laatste nieuws