Mogelijk giet fondsbeleggen in een nieuw jasje

Beleggen in stenen is een aantrekkelijk alternatief voor meer risicovolle beleggingen zoals aandelen. Maar zin in gedoe met huurders en onderhoud heeft u niet. Mogelijk Vastgoedfinancieringen biedt een uitstekend alternatief: het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. Dirk Jan van der Hoeden, fondsmanager bij Mogelijk, legt uit hoe dat werkt.

Dirk Jan: “Wegens de waardevastheid kan vastgoed voor beleggers interessant zijn. Maar zelf vastgoed kopen, beheren en exploiteren is behoorlijk arbeidsintensief. Dat moet je echt liggen. Daarom kiezen veel mensen voor een andere vorm, zoals beleggen in een vastgoedfonds. Nadeel daarvan is dat het rendement nogal kan fluctueren. Een vastgoedfonds heeft zelf vastgoed in bezit en heeft daarmee ook te maken met risico’s van onvoorziene onderhoudskosten, leegstand en waardefluctuaties.”

Stabielere variant
Daarom zette Mogelijk in maart 2022 een stabielere variant van een vastgoedfonds in de markt: het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. “Met de inleg van onze participanten in het fonds, kopen wij zelf geen vastgoed”, licht Dirk Jan toe. “Wij financieren hoogwaardig zakelijk vastgoed in Nederland. Kantoren, bedrijfsgebouwen, winkels, horeca en transformatieprojecten. Het geprognotiseerd rendement van 4,5% is gebaseerd op meerjarig vastgelegde rentetarieven op de financieringen die zijn verstrekt. Dat maakt het rendement heel voorspelbaar.”

Risico nagenoeg nul
Naast een stabiel rendement biedt het fonds ook veel zekerheid wat betreft waardebehoud. “Op alle financieringen heeft het fonds het eerste recht van hypotheek. Komt het onverhoopt tot een executieverkoop, dan krijgt eerst het fonds de leensom terug”, aldus Dirk Jan. “Door een veilige marge te houden wat betreft leensom ten opzichte van de waarde van het pand, de zogeheten ‘Loan-to-value’, brengen we het risico op waardeverlies tot een minimum terug.”

Snelle groei
Het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds is een uitbreiding op de bestaande opties die investeerders hebben bij Mogelijk. Al sinds 2016 koppelt Mogelijk private investeerders één-op-één aan ondernemers die financiering zoeken voor zakelijk vastgoed. Hiervoor was duidelijk een behoefte bij ondernemers en investeerders, want Mogelijk groeide in 6 jaar tijd naar een bedrijf van bijna 90 medewerkers. Mogelijk mag zich mede daarom FD Gazelle* 2021 noemen. “Een mooie erkenning voor de groei en het ondernemerschap”, vindt Dirk Jan. “We financierden in zes jaar tijd al ruim 3.500 objecten voor een totaalbedrag van € 750 miljoen, dat is echt ongekend”, aldus Dirk Jan.

*De FD Gazellen is een initiatief van Het Financieel Dagblad. Om het label FD Gazelle te mogen dragen, moet de onderneming binnen drie jaar een omzetgroei van minimaal 20% realiseren, een positief nettoresultaat behalen en financieel gezond zijn. Ook worden organisaties gewaardeerd op basis van jaarcijfers en betaalgedrag.

Voor ieder wat wils
Met de twee investeringsopties, fondsbeleggen of één-op-één financiering, biedt Mogelijk voor iedere investeerder wat wils. Dirk Jan: “De actieve investeerder die graag zelf beslist welk vastgoedobject hij of zij wil financieren, kiest voor de één-op-één financiering. Dat kan al vanaf € 50.000,-. Het geld komt dan in maandelijkse aflossingen weer terug, soms extra omdat ondernemers in de één-op-één financiering boetevrij mogen aflossen. Beleggers die hun vermogen graag voor drie jaar wegzetten zonder daar nog omkijken naar te hebben, kiezen voor het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds met een inleg vanaf € 100.000,-.”

Het fonds is net uit de startblokken, maar de belangstelling is groot. “We vragen bij de introductie geen instapvergoeding en direct rendement vanaf de eerste dag na inleg”, aldus Drik Jan. “Een aantrekkelijke propositie dus.”

Groei gaat door
En zo is de groei er bij Mogelijk voorlopig nog niet uit. “Met veel plezier bouw ik samen met het team verder aan onze ambitie om het beste zakelijke hypotheek platform in de markt te worden”, besluit Dirk Jan.



Reacties


Laatste nieuws