De Jonge wil bij te veel discussie met dwang woningbouwlocaties aanwijzen

Minister de Jonge van Volkshuisvesting zal met dwang woningbouwlocaties aanwijzen als partijen er niet uitkomen. Dat overweegt het kabinet in elk geval.

Dat heeft de minister in een interview tegen de Telegraaf gezegd. In het coalitieakkoord dat de regeringspartijen hebben gesloten is al opgenomen dat de minister een aanwijzing kan geven als gemeenten en provincies er niet uitkomen. De Jonge zegt dat hij nu veel welwillende bestuurders spreekt, maar dat hij niet zal schuwen alle instrumenten in te zetten als er te lang discussie is.
 

Haast
De minister heeft haast: in het coalitieakkoord is immers ook afgesproken dat er 100.000 woningen per jaar moeten worden gerealiseerd. Die haast is nu nog toegenomen nu veel Oekraïnse vluchtelingen hun weg naar Nederland hebben gevonden. Ook zij moeten uiteindelijk een woning krijgen. 

De minister wil echter geen voorrang geven aan bepaalde groepen. Hij wil vooral in het begin inzetten op het realiseren van tijdelijke woningen en prefab.  

 



Reacties

Sibrand Gratama

Klinkt daadkrachtig, maar zet in de eerste plaats vooral alle energie en miljarden investeringen in om de honderden al lopende projecten en integrale gebiedsontwikkelingen, transformaties door deze zoveelste crisis heen te loodsen. Veel van deze projecten en gebiedsontwikkelingen zijn al jaren volop in voorbereiding en hebben die duw nu bovenal nodig, zowel voor de woningen op zich als voor de ontwikkeling van de steden en regio's in breedste zin. Kom op Hugo!

Geplaatst op 4 april 2022 om 12:28



Laatste nieuws