Verslimmen van vastgoedbeheer én beveiliging via de cloud van MPL

Nog te veel vastgoedeigenaren laten geld liggen doordat ze niet alles uit hun gebouw halen. Door panden ‘naar de cloud te brengen’, ontstaan kansen om welzijn en veiligheid van gebruikers te verhogen, energie te besparen en duurzame doelstellingen te halen.

MPL Groep helpt al sinds 2001 tal van partijen om deze weg succesvol af te leggen, en vormt zo voor nieuwe en verouderde kantoren om tot ‘smart buildings’. Het is nu de ambitie van de Barneveldse onderneming om uit te groeien tot de nummer één alarmcentrale in de vastgoedmarkt.

Kantorenmarkt staat nooit stil
Volgens algemeen directeur Marcel Lenters staat de kantorenmarkt nooit stil. Zo zijn de laatste jaren multi-tenantkantoren in opkomst, onder meer door het nieuwe werken. Een kantoor wordt meer een ontmoetingsplek voor verschillende gebruikers. Eigenaren spelen hierop in en leggen huurders in de watten door ze van allerlei gemakken te voorzien, zoals een sportschool, winkels en kinderopvang. Ook wonen en werken komt steeds meer samen.

Ondertussen staan de eigenaren onder druk om kosten te besparen en slim om te gaan met beperkte personele bezetting. Daar komt nog bij dat de overheid verlangt dat kantoren de komende jaren flink minder CO2 gaan uitstoten. Een gebouw zonder isolatie, dubbel glas en HR-ketels mag straks niet meer worden gebruikt als kantoor.

Van traditioneel naar innovatief met techniek
Lenters vertelt dat in gebouwen vaak al wel allerlei techniek aanwezig is, maar dat die wordt gebruikt op een traditionele manier. “Denk aan een technisch alarm of een brand alarm. Je krijgt ’s nachts een melding, maar je weet niet wat er aan de hand is en waar je moet zijn.”

‘’Je hebt informatie nodig, data dus, om snel de juiste beslissingen te kunnen nemen en te sturen”, vervolgt hij. “En daarvoor moet je systemen integreren.” Door traditionele installaties te integreren en met elkaar te verbinden op een platform kun je uit deze data veel meer informatie halen. MPL voorziet bestaande installaties voor bijvoorbeeld gebouwbeheer (GBS) als dat nodig is van sensoren, zodat die op een platform kunnen worden uitgelezen. Dat platform kan ook sensorinformatie verwerken over bezettingsgraad, temperatuur en Co2-gehalte in ruimtes. Dat biedt kansen om slimme dingen te doen, bijvoorbeeld de verlichting automatisch uitzetten waar niemand is, of LED-licht aanpassen aan de lichtsterkte buiten.”

Verslimmen levert dus direct besparingen op en vergroot het welzijn. In een kantoor waar het binnenklimaat optimaal is, voelen mensen zich prettiger en zijn ze productiever.

MPL integreert alles, ook na de eigen alarmcentrale indien gewenst
MPL faciliteert digitalisering met Easy Safe Integrations. Omdat MPL ook over een eigen alarm- en communicatiecentrale beschikt, biedt het bedrijf volgens Lenters een ’unieke propositie’. Door alle systemen waaronder dus ook security als inbraak , brand, toegang, camera’s centraal via de cloud met het platform te verbinden, vergroot MPL de veiligheid van gebruikers. Gebouwen worden 24/7 op afstand bewaakt, dus ook op momenten dat de bezettingsgraad onder de eigen mensen laag is. Doorschakelen kan eenvoudig met een druk op de knop en medewerkers kunnen dan ook altijd (op afstand) te woord worden gestaan. De centrale draagt ook bij aan een hoger hospitalityniveau. De toegang kan na de juiste verificatiestappen altijd worden gegeven. Verlichting kan worden ingeschakeld en het alarm waar nodig  uitgeschakeld. Werkt de medewerker alleen, dan kan worden gevraagd om het persoonsalarm bij de receptie mee te nemen voor de eigen veiligheid.

“Doordat we systemen merk-onafhankelijk koppelen, kun je eenvoudig data verzamelen om daar inzichten uit halen”, vertelt Lenters. “Het platform brengt alles overzichtelijk bij elkaar op één plek, wat zorgt voor grip. Door installatieprestaties te monitoren kun je aan voorspellend onderhoud doen. Niet wachten tot iets stuk gaat, maar actief storingen proberen te voorkomen.”

Nog meer pluspunten
Dat de cloud remote dienstverlening mogelijk maakt, is niet het enige pluspunt. Eigenaren kunnen hierdoor ook centraal meerdere locaties managen terwijl ze beheer en onderhoud van het platform aan MPL overlaten. MPL voert continu updates door, bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity. De schaalbaarheid van de cloud maakt het makkelijk om de groei van data op te vangen en steeds nieuwe toepassingen toe te voegen. Het is dus geen probleem om in te spelen op steeds weer nieuwe behoeften van gebruikers. 

MPL hanteert bij het verslimmen van gebouwen dus twee uitgangspunten: het traditioneel aansluiten en waar gewenst de ‘next step’, naar integratie van deze systemen. Stapsgewijs komt zo het smartbuilding dichterbij, door data steeds om te zetten naar informatie. Lenters: “Een smart building biedt dus volop gemak en heeft alle techniek op orde.”

Dit is een bijdrage van MPL Groep.Reacties


Laatste nieuws