Mohamed Ben Hammouch is Sector Leader Public Drees & Sommer Netherlands

Zeg je Mohamed Ben Hammouch, dan zeg je samenwerken: het bouwen van draagvlakken. “Alleen bereik je weinig, vooral niet in de complexe wereld van het vastgoed”, zo zegt hij. Ben Hammouch begon in januari 2022 als Sector Leader Public bij Drees & Sommer. Zijn missie is de Nederlandse afdeling die zich speciaal richt op projectmanagement en advies over vastgoedvraagstukken bij (semi)overheden en andere organisaties met publieke taken vorm en invulling te geven.  

Dat je met doorzetten en hard werken ver komt, bewijst Mohamed Ben Hammouch (40). Hij stapelde meerdere opleidingen op elkaar “Toen ik op de mts zat wilde ik aannemer worden. Na die opleiding dacht ik: er bestaat nog zoiets als een opdrachtgever voor die aannemer. Het deed mij uiteindelijk op de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft belanden. Voor de afstudeerrichting Real Estate & Housing ging mijn afstuderen over leefstijlen. Ik wilde vooral de klánt begrijpen. Hoe kunnen we producten en diensten ontwikkelen die aansluiten op de wensen en behoeften van de klant?”

De klantbehoefte als rode draad
Wie is de klant? En wat wil deze? Klantgerichte vragen die na de TU Delft als een rode draad door het werkzame leven van Mohamed Ben Hammouch lopen. Bij woningcorporatie Ymere was hij betrokken bij verschillende grote ontwikkelingen in Amsterdam, Haarlem en Almere. “Wethouder Adri Duivesteijn van Almere had een grote prijsvraag uitgeschreven voor 4200 woningen voor de nieuwe wijk Nobelhorst. Samen met collega’s was ik betrokken bij de visie- en conceptontwikkeling.”

Bij een project in Amsterdam Zuidoost (Bijlmer) werd op basis van co-makership gewerkt. “Het project heeft uiteindelijk een andere strategische wending gekregen, maar ik kon sterk nadenken - dat vind ik leuk - over de driehoek locatie, product en prijs. Het maken van het verhaal bij een project en dat gedachtegoed overbrengen op de architect, aannemer en anderen aan de bouwtafel, zodat iedereen het snapt, vind ik geweldig werken; die methodiek heb ik later veel toegepast.”

Beleidsmatige ontwikkeling
Voor de overstap naar het ministerie van Binnenlandse Zaken twijfelde hij even – ‘corporaties waren zich opnieuw aan het uitvinden, best spannend.’ – maar ging toch. De toenmalige minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst (tijdens de regeerperiode Rutte II) wilde onder andere internationale beleggers naar Nederland halen voor investeringen in studentenhuisvesting. “Ik heb me in die periode beleidsmatig kunnen ontwikkelen door samen met Blok naar de Tweede Kamer te gaan. Ik zat dan onzichtbaar achter hem om de vragen van Kamerleden te beantwoorden. Best een mooie ervaring. Ik leerde gelijk het politiek-bestuurlijke spel. In die periode heb ik ook met Marnix Norder (oud-wethouder Den Haag, nu medeoprichter ontwikkelbedrijf Steenvlinder) samengewerkt aan het programma ouderenhuisvesting en het thema langer zelfstandig wonen.”

Begeleiding van complexe transities
De afgelopen jaren heeft hij zich binnen het Rijk beziggehouden met de huisvesting. Het werk bij het Rijksvastgoedbedrijf blijkt een brug naar Ben Hammouchs nieuwe baan als Sector Leader Public bij Drees & Sommer. Als portefeuillemanager voor Den Haag, de grootste qua rijkskantoren in omvang als in complexiteit, had hij meerdere grote gebouwen die verschillende departementen huisvesten in portefeuille. “Aan de hand van dergelijke projecten zie je hoe complex vastgoed is”, legt hij zijn werk uit. “Met die ervaring kan ik nu vanuit de sector Public overheden en semi-overheden helpen bij huisvestingsprocessen. Bij een huisvestingsopgave draait het zéker niet alleen om de stenen. Huisvesting is een samenspel van verschillende onderdelen; bricks, bytes en behaviour. En die laatste, de noodzakelijke cultuuromslag, is vaak een ondergeschoven kind. Je moet de organisatie als het ware aan de hand meenemen naar hybride en flexwerken. Die expertise is bij Drees & Sommer in ruime mate aanwezig vanuit de diverse sectoren en businesslines. We zijn daarom ook van toegevoegde waarde voor zo’n klant. Wat wil hij en hoe kunnen hem daarbij helpen?”

Bijdragen aan de verduurzamingsopgave
Naast (semi)overheden heeft Mohamed Ben Hammouch ook de focus op organisaties met publieke taken, zoals woningcorporaties. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid en internationale expertise wil hij met zijn afdeling bijdragen aan de verduurzamingsopgave van bestaand vastgoed en de ontwikkeling van nieuwe woonomgevingen. Hiervoor kijkt Mohamed Ben Hammouch ook naar Duitsland waar de sector Public van Drees & Sommer een vooraanstaande positie heeft verworven bij de ontwikkeling van menig nieuwe stadwijk. “Ik ben heel erg van het samenwerken. Samen moeten we het doen. Er zit nationaal en internationaal heel veel kennis en innovatie binnen Drees & Sommer, die ga ik zeker gebruiken. Daarmee zullen we vastgoedopgaven van overheidsorganisaties en corporaties maar ook van bijvoorbeeld waterschappen en andere non-profitorganisaties oplossen.”



Reacties


Laatste nieuws