Zoals reeds algemeen bekend heeft de vastgoedsector dringend behoefte aan een manier om de groeiende financieringskloof te dichten. De laatste jaren is er een fors terugtrekkende beweging van de Nederlandse vastgoedfinanciers te zien, vooral van de Nederlandse banken. Daardoor is een financieringstekort ontstaan. Het jaarlijks financieringstekort wordt reeds geschat op meer dan €3 miljard per jaar en moet dus ingevuld worden door partijen naast de Nederlandse banken. 

Oprichter en CCO van Adelaer Financial Architects Daan Reekers: “Wij werken gelukkig nog veelvuldig met de Nederlandse banken samen als het om projectontwikkeling en woningenfinancieringen gaat. Voor de grotere volumes zijn we er zelfs in geslaagd om projectfinanciering samen met buitenlandse institutionele partijen tot stand te brengen, daar waar de Nederlandse banken niet meer alleen het risico willen lopen.”

Financieringsproces verder digitaliseren
Daan Reekers: ”Fintech is de toekomst? Nee hoor, wij geven het nu handen en voeten! Zoals aangekondigd op ons laatste symposium, hebben we gekozen voor toonaangevende technologie om het financieringsproces verder te digitaliseren. We hebben afgelopen jaar tijdens de Expo in München het contract met FinLoop getekend om als debt broker exclusief voor de Benelux van hun pan-Europese fintech-platform gebruik te kunnen maken. Dit zijn we nu aan het uitrollen en is de snelste en meest efficiënte manier om de groei van alternatieve financieringsbronnen via de internationale kapitaalmarkten te realiseren. Zo beschikken wij nu over 984 (!) geldverstrekkers en bieden wij stabiliteit in het aanbieden van passende vastgoedfinancieringsoplossingen tegen concurrerende tarieven en voorwaarden vanuit heel Europa.”

Reeds meer dan €5 miljard heeft in afgelopen jaar via dit platform zijn weg naar de klant kunnen vinden. 64% hiervan is nog steeds bancair geld, en reeds 22% komt via alternatieve geldverstrekkers en reeds 13% wordt verschaft door Private Equity en 1% door verzekeraars. In asset classes is hiervan 17% kantoren, 22% hotels en 61% aan woningen gefinancierd.

"Efficiëntie in data en proces brengt onze markt naar de next level tussen vraag en aanbod."

Trots
Reekers vervolgt: ”Efficiëntie in data en proces brengt onze markt naar de next level tussen vraag en aanbod. Vergelijk het met toen Funda.nl zijn intrede deed op de woningmarkt; Funda zorgt ervoor dat klant en aanbod elkaar op een efficiëntere manier kunnen vinden en dat er snelheid in het verkoopproces van een woning wordt gebracht. Zo zijn wij dan ook trots dat wij nu een up-to-date matchmachine voor vastgoedprofessionals en hun financieringsbehoefte hebben met alle geldverstrekkers in heel Europa! Om door de bomen het bos te zien, is het advies van een debt broker gewenst en dat past dus precies in ons dienstenpakket.”

Adelaer heeft ook een vestiging geopend in Duitsland, om te kunnen fungeren als inkooporganisatie op het gebied van vastgoedfinanciering. Hierdoor kunnen retail, kantoren en woningportefeuilles weer tegen scherpe marktcondities worden gefinancierd. Adelaer is als Debt en Equity broker op de CRE financieringsmarkt de grootste in Nederland.

“Adelaer is eén partij waarbij debt, equity en exit bij elkaar komen. Dit is in Nederland nog redelijk uniek, maar ik hoop dat nog velen partijen mogen opstaan. De markt is groot genoeg voor meerdere professionele partijen”, aldus Reekers.

Daan Reekers is oprichter en CCO van Adelaer Group.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022