Monumentale Werkspoorhal wordt hart van Amsterdamse woonwijk Oostenburg

De historische Werkspoorhal wordt het hart van de nieuwe woonwijk Oostenburg in Amsterdam. Na ontmanteling is de bouw en daarmee de restauratie van het gemeentelijk monument ingeluid door projectontwikkelaar VORM en aannemer Homines Bouw. De nieuwe Werkspoorhal – naar ontwerp van OZ Architect - vormt na oplevering dé centrale ontmoetingsplek met verbindende functie voor bewoners en bezoekers.

In het stedenbouwkundige plan is het monument van alle zijden benaderbaar en openbaar toegankelijk. Zo krijgt de Werkspoorhal een prominente en maatschappelijke rol in het hart van de nieuwe ontwikkelde buurt. De hal met kathedrale afmetingen heeft een geschiedenis als maaklocatie voor treinlocomotieven en scheepsmotoren. Na oplevering zijn rondom de Werkspoorhal diverse horeca gevestigd in de omliggende plinten. Hier is ruimte voor vijf horecazaken, die terras houden in de Werkspoorhal. Daarnaast functioneert de hal na oplevering als hotspot voor diverse programma’s, zoals (food)markten, concerten en (kunst)tentoonstellingen.

Restauratie met behoud van historische waarde
De zware staalconstructie en een groot deel van de gekleurde buizenwanden van de Werkspoorhal blijven behouden. “Samen met de staalconstructie blijft de historische functie heel herkenbaar, ook na de restauratie”, vertelt Amélie Jageneau, Junior projectontwikkelaar bij VORM. “Bovendien worden de daklichten in ere hersteld en voorzien we het dak van een nieuwe dakbedekking en PV-panelen.” Om de hoogte te accentueren en tegelijkertijd de leefbaarheid van de Werkspoorhal te optimaliseren, worden grote glazen gevels toegepast. Met de hoge glazen puien wordt de Hal als licht, luchtig en prettig ervaren. Bij oplevering wordt de hal voorzien van nieuwe hangardeuren die het industriële karakter en de hoogte extra benadrukken.

Duurzaamheid centraal
In de ontwikkeling van eiland Oostenburg heeft duurzaamheid prioriteit. VORM geeft de leefbaarheid van de plek een boost met de herontwikkeling van bestaand vastgoed, in combinatie met nieuwbouw. Bestaande materialen worden duurzaam hergebruikt. Totaal wordt er 445 ton aan CO2 bespaard in de totale gebiedsontwikkeling, dankzij de toepassing van Urban Mining Concrete van New Horizon.

Ook sociale duurzaamheid krijgt een plek: er is ruimte voor de gemeenschap om diverse sociale initiatieven te starten. Woningen zijn er beschikbaar voor iedereen: van sociale huur, tot middenhuur én hoger segment koopwoningen. Inclusiviteit is voelbaar. Hier wordt een duurzame stad gecreëerd.

Ontwerp en de uitwerking
OZ Architect ontwierp de transformatie met respect voor de essentie van de bestaande hal. In een bouwteam onder leiding van VORM en de hoofdaannemer Homines Bouw heeft ingenieursbureau Kooij en Dekker het DO uitgewerkt in een Technisch Ontwerp waarbij de productkennis van gespecialiseerde onderaannemers Bentstaal, Alkondor, Velux en Glasimpex al zijn meegenomen.

Homines Bouw is tevens hoofdaannemer van de 4 appartementenblokken aan de Oostzijde van de Werkspoorhal. De oplevering van dit deel van Oostenburg staat gepland eind 2022.Reacties


Laatste nieuws