Vijf tips om vastgoed sneller te verkopen

Tegenwoordig lijkt het wel of het verkopen van vastgoed nauwelijks nog enige moeite kost. De krapte op de huizenmarkt heeft ervoor gezorgd dat huizen vrij snel van eigenaar verwisselen. Toch verkoopt de een zijn huis aanmerkelijk sneller dan de ander. Waar ligt dat aan?

Om te weten hoe je een bepaald object zo goed mogelijk in de markt kunt zetten, is het van belang om de markt te kennen. Je moet goed op de hoogte zijn van wat er speelt. Welke trends zijn er momenteel? Waar let de koper op bij het overwegen van een aankoop? Door hier goed op in te spelen, ben je de concurrent een slag vóór en kun je snel zakendoen. Met de onderstaande vijf tips kun je jouw woning of bedrijfspand sneller verkopen.

Plaats zonnepanelen
Als je nog geen zonnepanelen op het dak hebt liggen, is dit het moment om die stap te zetten. Op de woningmarkt geeft bijna de helft van alle potentiële kopers al aan tegenwoordig scherp te letten op de aanwezigheid van zonnepanelen. Logisch, want ze willen niet achteraf nog van alles moeten regelen. Een huis waar al zonnepanelen op zitten, is klaar voor de toekomst.

Maak het netjes
Zodra zich een potentiële koper aandient, kun je een rondleiding gaan inplannen. Maar zorg er dan wel voor dat alles in huis netjes is. Dat geeft een veel positiever beeld en is vrij simpel te realiseren. Loop even kritisch door je eigen huis en bekijk wat er beter kan. Misschien even bij Smulderstextiel.nl wat nieuw beddengoed scoren? Een boeketje bloemen op tafel? Vergeet ook niet om eventuele dozen en tassen van de vloer weg te halen. Desnoods tijdelijk even in de schuur zetten!

Pleeg geregeld onderhoud
Een open deur wellicht, maar oh zo belangrijk. Achterstallig onderhoud is een afknapper voor veel vastgoedkopers. Zorg ervoor dat je de zaakjes goed op orde hebt en bezuinig vooral niet op onderhoud. Geregeld de schilder laten langskomen, de voegen op tijd laten controleren, met dat soort dingen kun je echt het verschil maken. Als een pand in goede staat verkeert, heeft de toekomstige eigenaar er veel minder zorg aan.

Zet je persoonlijke voorkeur overboord
Misschien heb je in het verleden een muur (of zelfs een hele kamer) een bepaalde kleur gegeven, omdat je dat zelf een fantastisch idee vond. Besef dan goed dat niet iedereen dezelfde smaak heeft als jij. Wanneer je ervoor zorgt dat het huis een neutrale uitstraling heeft, scoor je meer punten. Het klinkt misschien gek, maar mensen zien liever een witte muur die ze zelf een kleurtje kunnen geven, dan een muur waar al een kleurtje op zit.

Laat zien dat het pand gebruikt wordt
De laatste tip is wellicht enigszins tegenstrijdig met eerdere opmerkingen, maar toch wel belangrijk. De koper moet wel het gevoel hebben dat je het er naar je zin hebt. Er moet dus geleefd of gewerkt worden. Haal dus niet alle jassen, schoenen, kopjes, borden enzovoort weg, dat staat namelijk heel kaal.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021