Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet er meestal rekening gehouden worden met een aantal belangrijke punten. Zo is het milieu een belangrijke factor. Is een houtkachel dan nog mogelijk voor een nieuwbouwwoning?

EcoDesign 2022
Vandaag de dag moet een houtkachel aan strenge eisen voldoen. De Europese Unie heeft een wetgeving opgesteld voor houtkachels. In deze nieuwe wetgeving, EcoDesign 2022, staan een aantal eisen waar een houtkachel aan moet voldoen. Concreet houdt dit in dat de houtkachel een rendement moet hebben van minimaal 75%, en de hoeveelheid fijnstof mag maximaal 40 milligram zijn per uitgestoten kubieke meter aan lucht. 

Milieubewust hout stoken
Om zelf de overlast van een houtkachel te beperken, moet je stoken met het goede hout en de Zwitserse stookmethode. Het is bewezen dat de Zwitserse stookmethode dé methode is om overlast te beperken. Bij de Zwitserse stookmethode wordt het hout van boven aangestoken. Daarnaast moet je er op letten dat het hout droog genoeg is. Het vochtpercentage, dat te meten is met een vochtmeter, moet tussen de 15% en 20% liggen. Stook ook met het goede hout zoals beuken- en essenhout. 

6 tips voor een schonere verbranding

  • Steek de houtkachel niet aan op mistige of windstille dagen.
  • Maak het vuur aan met de Zwitserse stookmethode
  • Stook alleen droog hout
  • Stook de goede houtsoorten
  • Veeg uw schoorsteen elk jaar
  • Koop een houtkachel met het juiste vermogen

Speksteenkachels
Voor nieuwbouwhuizen is een houtkachel mogelijk, mits het rendement en de stookmethode goed is. Een speksteenkachel is dan ideaal. Speksteenkachels houden de warmte langer vast dan een normale houtkachel. Kies wel voor een goed merk zoals de Altech Eclips of de Altech Nobles. 

Houtkachels en nieuwbouwwoningen
Een houtkachels kan dus zeker in een nieuwbouwwoning geplaatst worden. Wel is het belangrijk dat je goed geadviseerd wordt omtrent de installatie en het rookkanaal. Ga daarvoor naar een haardenspeciaalzaak.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021