Het is een goed idee om een inboedelverzekering af te sluiten om jouw persoonlijke bezittingen te dekken tegen brand, diefstal en andere risico's, zoals schade door ongevallen. Vraag je je wel eens af waar je rekening mee moet houden met het nemen van een inboedelverzekering? Dan ben je niet de enige. We leggen uit waar rekening mee te houden en waarom.

Maar eerst…

Wat is een inboedelverzekering?
De inboedelverzekering dekt de financiële kosten van reparatie of vervanging van de persoonlijke inboedel en meubilair, zoals gordijnen, meubels, witgoed, de TV, computers en andere elektrische apparaten, kleding, juwelen en sportspullen.

Ook valt huisraad onder de inboedelverzekering. Bij huisraad kun je denken aan: meubels, brandschade, waterschade en inbraak. Inboedelverzekering is eigenlijk een schadeverzekering.

Wat veel mensen niet weten is dat huisdieren, (brom)fietsen en vaartuigen onder de inboedelverzekering vallen. Motorrijtuigen (behalve bromfietsen) vallen niet onder inboedelverzekering. Houd er rekening mee dat geld niet onder een inboedelverzekering valt, dit wordt dus niet verzekerd. Het is ook aan te raden om verschillende verzekeraars te vergelijken. Vaak zijn de verschillen betreft een inboedelverzekering erg klein, maar soms kan het kleine verschil de doorslag geven.

  • Bij het nemen van een inboedelverzekering kan je rekening houden met de grootte van de woning, waar de woning staat en welke waardevolle spullen er in de woning aanwezig zijn.
  • Ook telt de leeftijd en het netto maandinkomen van de kostwinner mee.
  • De samenstelling van het gehele huishouden is daarnaast belangrijk.
  • Ook is het goed om er rekening mee te houden, tijdens het afsluiten van de inboedelverzekering, wat voor soort woning je hebt. Een eengezinswoning, een vrijstaand huis of een twee-onder-één kapwoningen, het zijn allemaal factoren die meespelen.  

Wat kost een inboedelverzekering?
Ook al is een inboedelverzekering niet verplicht, het is absoluut één van de essentiële verzekeringen voor iedereen met een woonruimte. De kosten van een inboedelverzekering zijn laag, maar kunnen enorm verschillen. Een gemiddelde premie ligt tussen €7,- en €15,- per maand, dat maakt een inboedelverzekering betaalbaar voor vrijwel iedereen. De totale kosten voor een inboedelverzekering hangen af van de premie, de poliskosten, administratiekosten en assurantiebelasting. De assurantiebelasting is vaak al verrekend in de premie. De poliskosten zijn daarnaast vaak niet hoger dan €15,-.

Naast de genoemde kosten, kunnen inboedelverzekeringen vaak uitgebreid worden met een andere verzekering. Dit is te zien als een aanvullend pakket. Eén van de uitgebreide verzekeringen is een glasverzekering, deze kan bijvoorbeeld ruitschade dekken in een woning.

Een inboedelverzekering voor studenten
Ben je student en wil je graag dat alles in je studentenkamer is verzekerd? Dan is het zeker aan te raden om een inboedelverzekering te nemen. Vaak kun je bij de meeste verzekeraars een inboedelverzekering uitkiezen die bij jouw woon- en leefsituatie past.

Wist je dat je ook je studentenkamer als woning kan aangeven? Als je je woning of in dit geval je studentenkamer hebt aangegeven, dan wordt de inboedelwaarde en de premie van de inboedelverzekering automatisch afgestemd op de woning. En wil je nu verzekerd zijn voor elke mogelijke schade-oorzaak? Dan is het aan te raden om een Allriskdekking te kiezen.

Inboedelverzekering studentenpakketten?
Tegenwoordig bestaan er ook speciale studentenpakketten. Zo’n studentenpakket is tegen een lage premie compleet verzekerd en is op jouw woon- en leefsituatie afgestemd. Een studentenpakket is niet al te duur en kan zelfs met een Allriskdekking worden uitgebreid. Ook kunnen de pakketten verschillen, omdat deze naar wens kunnen worden uitgebreid met bijvoorbeeld een reisverzekering of een rechtsbijstandverzekering. Ook als student wil je natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn, maar niet te veel kwijt zijn. Een ongelukje kan altijd gebeuren,

Een inboedelverzekering delen met huisgenoten?
Veel verzekeraars hebben als voorwaarde dat de gehele waarde van de inboedel van een woning van belang is om een inboedelverzekering af te sluiten. Vaak wordt ook gevraagd naar het type woning en de samenstelling van de bewoners. In dit geval is er geen sprake van een woning als een huis op zich, maar een studentenkamer. De huisbaas kan je informeren of er een collectieve inboedelverzekering is afgesloten voor alle bewoners/huisgenoten van de studentenwoning. Mocht er een ongeval plaatsvinden, weet je direct of je voldoende verzekerd bent. Mocht de huisbaas een collectieve inboedelverzekering hebben, dan wordt dit meestal in de huurprijs verrekend. Vraag dit zeker eerst na bij je huisbaas, voordat je onnodig een inboedelverzekering afsluit.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021