De impact van huizenprijzen op meubelzaken

[ADVERTORIAL] Overweeg je een mooie loungeset te kopen bij een meubelzaak? Misschien verwacht je dat de winkelleegstand zal stijgen en het ook slechter gaat met de fysieke retail. Maar is dat ook echt zo? En hoe snel zal er weer herstel komen? Wij vertellen je alles over de impact van huizenprijzen op meubelzaken en hoe dit precies zit. Lees snel verder voor meer informatie.

Herstel najaar 2020
Daar waar het lastig was om tijdens de eerste lockdown mooie houten tuinstoelen bij een meubelzaak te kopen, is het herstel sinds de zomer en het vroege najaar van 2020 ongekend geweest. Echter hakte de tweede lockdown er wel in voor de winkels vanaf december 2020. En niet alleen de lockdown speelde dus mee, maar ook het feit dat mensen een huis gingen kopen terwijl de huizenprijzen gestegen waren. Dit zorgde ervoor dat mensen het geld meer in de zak hielden en minder uitgaven bij meubelzaken. Er moest namelijk fors wat geld in het nieuwe huis worden gestopt.

Leegstand? Dat valt best mee
Hoe ging het eigenlijk met het winkelvastgoed en leegstand? Dit viel eigenlijk best mee. Zo was de totale leegstand eind 2020 zo’n 7,5 procent en kan dit eventueel nog oplopen tot 10 procent. De meubelzaken, wijkwinkelcentra en in de kleine dorpen, steden en middelgrote steden deden het erg goed en deden vaak betere zaken in de coronacrisis. Dat was voor de winkelcentra in de wijk die zich op dagelijkse boodschappen richten uiteraard niet zo verrassend. Deze deden het vaak al goed. Echter deden de kleinere en middelgrote steden het beter dan voor de echte crisis. Hoe dit precies komt? Steeds meer mensen zijn sinds maart 2020 meer om de hoek gaan kopen, gezien er werd aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Er werd dan ook meer lokaal gekocht, hetzij dit wel ten koste ging van de grotere steden.

Leegstand neemt af
Op dit moment neemt de leegstand steeds meer af. Waar dit in 2020 nog 7,5 procent was, is er nu nog maar 7,2 procent leegstand en dit daalt dus steeds meer. Dit komt deels doordat er winkels aan de voorraad zijn ontnomen, maar vooral omdat er steeds meer winkelpanden verhuurd worden in vergelijking met een jaar geleden. Hierbij wordt er vooral teruggezien dat de kleine en middelgrote steden het goed doen op dit gebied, waar we meer van zullen merken in 2021. Ook gaat men nu weer vaker de deur uit om meubelzaken die verder weg liggen te bezoeken en wordt het gespaarde geld meer uitgegeven.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021