Huis gekocht? Deze verzekering moet je afsluiten!

Als je een huis gekocht hebt, komt er behoorlijk wat op je af. Zo gaat er bijvoorbeeld veel tijd zitten in het voorbereiden van de verhuizing. Daarnaast kan het zijn dat er nog het nodige aan jouw woning moet gebeuren. In dat geval ben je alleen nog maar meer tijd kwijt. Als alles achter de rug is, wil je jouw woning zo snel mogelijk betrekken. Doe dit pas nadat je de benodigde verzekeringen hebt afgesloten.

Wanneer het jouw eerste koophuis is, weet je waarschijnlijk niet welke verzekeringen je nodig hebt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vertellen wij jou namelijk welke verzekeringen onmisbaar zijn voor een koophuis.

Woonhuisverzekering
In Nederland is één verzekering voor je huis verplicht: de woonhuisverzekering. Deze verzekering staat bij de meeste mensen beter bekend als opstalverzekering. Met de woonhuisverzekering verzeker jij jouw woning tegen een onverwachte gebeurtenis, zoals storm, brand of een inbraak. Ontstaat er schade aan jouw huis door zo’n onverwachte gebeurtenis? Dan worden de kosten om de schade te herstellen vergoed door jouw verzekeraar. Dit gebeurt uiteraard alleen als je een woonhuisverzekering hebt afgesloten. Denk overigens niet dat alle schade door onverwachte gebeurtenissen ook vergoed wordt. Schade door achterstallig onderhoud aan het huis, grondwater of een aardbeving en opzet of grove schuld worden namelijk niet vergoed.

Inboedelverzekering
Omdat de woonhuisverzekering de enige verzekering is die verplicht is, sluiten sommige mensen geen andere verzekering(en) af. Dit is een optie, maar wij raden het jou niet aan. Alleen schade aan de opstal wordt namelijk vergoed als je een opstalverzekering afsluit. De losse spullen in huis, zoals een bank of televisie, vallen buiten de dekking van deze verzekering. Wil je ook dat schade aan dergelijke spullen vergoed wordt? Sluit dan een inboedelverzekering af. Met deze verzekering keert een verzekeraar jou geld uit bij schade aan de inboedel door brand, storm, water of diefstal. Schade door eigen schuld en schade aan geleende spullen van een ander vallen niet standaard onder de dekking van deze verzekering. Gelukkig kun je dit bij de meeste verzekeraars wel meeverzekeren. 

Woonlastenverzekering
Wanneer je een huis koopt, is de kans groot dat je hiervoor een hypotheek afsluit. De meeste mensen beschikken namelijk niet over voldoende financiële middelen om de aankoop van een huis enkel met eigen geld te financieren. Als je een stabiel inkomen hebt, kun je iedere maand zonder problemen aflossen. Helaas kan er altijd iets gebeuren waardoor dit lastig wordt. Zo kun je jouw baan bijvoorbeeld verliezen. Om te voorkomen dat je als gevolg hiervan jouw huis moet verkopen, sluit je een woonlastenverzekering af. Zit je werkloos of arbeidsongeschikt thuis en heb je deze verzekering afgesloten? Dan ontvang je maandelijks een uitkering. Hierdoor kun je de hypotheek blijven betalen en is het niet nodig om jouw woning te verkopen.

Aansprakelijkheidsverzekering
Tot slot raden wij je aan ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je een huis koopt. Hiermee verzeker je schade aan spullen van anderen en letselschade waarvoor jij aansprakelijk bent. Veel mensen denken dat zij hier niet mee te maken krijgen, maar de kans is groter dan je denkt. Een harde windvlaag kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een dakpan van jouw dak waait. Als deze tegen de ruit van de buurman komt, beschadigt het raam zeer waarschijnlijk. Je kunt hier zelf weliswaar niets aan doen, maar je wordt wel aansprakelijk gesteld. In dat geval kun je een beroep doen op jouw aansprakelijkheidsverzekering om de schade vergoed te krijgen. Zodoende hoef je de kosten niet uit eigen zak te betalen.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021