Nieuw record: €27,5 miljoen voor huurrechten tankstation langs A1

Nieuw record: €27,5 miljoen voor huurrechten tankstation langs A1

Tankstation ‘Honswijck’ langs de A1, van Amsterdam naar Amersfoort gaat de boeken in als duurste tankstation welke tot nu toe door de Nederlandse Staat is geveild. De hoogste bieder had €27.511.500,- over voor de huurrechten voor de komende 15 jaar. Het oude record werd vorig jaar nog behaald, toen ‘Den Ruygenhoek West’ langs de A4 voor iets meer dan €27 miljoen werd geveild.

Onder leiding van veilingmeester Richard Dieteren van BVA Auctions en notaris René Spit van notariskantoor Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn zijn woensdag 8 september 2021 vijfentwintig tankstations langs de rijkswegen geveild. Opdrachtgever is het Rijksvastgoedbedrijf, welke deze veilingdag elke tweede woensdag van september organiseert.

Huurrechten voor 15 jaar
De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Elk jaar worden daarom huurrechten voor benzinestations langs de rijkswegen door het Rijksvastgoedbedrijf geveild. De veiling gaat over het recht om het terrein van het tankstation vijftien jaar te huren.

De locaties zijn opgedeeld in twee rondes: in ronde 1 kwamen de zeventien locaties aan bod die voor de eerste keer geveild zouden gaan worden, in ronde 2 volgden de acht locaties die al eens eerder geveild zijn of niet onder de overgangsbepalingen van de wet vallen. Bestaande concessiehouders kunnen bij een eerste veilingronde nog gebruikmaken van de topdeelregeling. Deze regeling bevoordeelt de partij die het tankstation exploiteert, waardoor deze gemakkelijker een hoger bod kan doen. In een tweede ronde valt dit voordeel weg en is de locatie makkelijker te verkrijgen. (tekst gaat verder onder de afbeelding)


Miljoenenopbrengst
In totaal zijn er op alle locaties biedingen uitgebracht met een totale waarde van ruim €208 miljoen. De opbrengst van de veiling welke voortvloeit naar de Nederlandse Staat bedraagt dit jaar meer dan €79 miljoen.
Daarnaast betalen de exploitanten elk jaar huur voor de grond aan de Rijksoverheid. Voor alle ongeveer 245 tankstations langs rijkswegen ontvangt de Rijksoverheid normaal gesproken circa achttien miljoen euro per jaar aan huur.

Records gebroken
Het was niet de eerste editie welke veilinghuis BVA Auctions namens het Rijksvastgoedbedrijf mocht organiseren. Richard Dieteren kijkt terug op wederom een zeer succesvolle editie. “Vorig jaar veilden we nog 29 tankstations waarvan het hoogste bod iets meer dan €27 miljoen bedroeg. Dat was een verbetering van het record uit 2018, toen er €24 miljoen werd geboden op tankstation Bijleveld langs de A12 bij Harmelen. Uiteindelijk werden dit jaar 4 tankstations minder geveild, maar bleef de opbrengst welke terugvloeit naar de Staatskas bijna gelijk met €79 miljoen. En het is natuurlijk altijd leuk dat we kunnen zeggen dat we weer hebben bijgedragen aan het vestigen van een nieuw record”.

Op 14 september 2022 gaan er 26 tankstations gelegen langs rijkswegen onder de hamer, waarvan 9 in de tweede ronde. “Deze locaties worden voor de tweede keer geveild waardoor geïnteresseerden een stuk kansrijker zijn”, aldus Dieteren.

Over BVA Auctions
BVA Auctions is het grootste online veilinghuis van Europa en veilt met haar Real Estate divisie in opdracht van eigenaren en hypotheekhouders onroerend goed, variërend van tankstations en kantoorgebouwen tot aan appartementen en vrijstaande villa’s. Daarnaast is er een dagelijks wisselend aanbod van oa. overstock, vintage, kunst, antiek, auto’s én boten.

De website heeft maandelijks ruim 6 miljoen bezoekers en meer dan 2,4 miljoen geregistreerde klanten. Maandelijks worden ruim 900.000 biedingen gedaan door kopers uit meer dan 121 landen. Dankzij het ruime en voortdurend wisselend aanbod is er bij BVA Auctions altijd wat te bieden.
 

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special