Duurzaamheid is samenwerken om samen te winnen

Het VARA-programma ‘Vroege Vogels' en vakblad ‘De Ingenieur' gingen enige tijd geleden op zoek naar het duurzaamste kantoor van Nederland. Na een strenge keuring van de vele ‘ecoclaims' - er werden maar liefst veertig gebouwen voorgedragen voor de prestigieuze duurzaamheidprijs - kwam er een winnaar uit de bus. Een sympathieke: de meer dan 100 jaar oude watertoren in Bussum. De jury noemde het gebouw een ‘duidelijk voorbeeld voor de zakelijke markt.'

Als Desso hadden wij de eer het gebouw te voorzien van tapijt. Concreet bestond onze bijdrage uit het leveren van 2000 m2 Palatino tapijttegels met zilveren Cradle to Cradle®-certificering dankzij Desso's revolutionaire EcoBase®-tapijttegelrug. EcoBase® is speciaal ontworpen met het oog op scheiding en hergebruik. Door de innovatieve samenstelling kunnen tapijttegels met EcoBase® volledig binnen ons eigen productieproces worden gerecycled.

De watertoren in Bussum is een voorbeeld van hoe het moet op het gebied van duurzaamheid. Het is een gebouw wat niet hoeft ‘uit te leggen' dat het duurzaam is, maar wat het ook echt is. Zo zuivert en hergebruikt het water en maakt het gebruik van wind- en zone-energie, waarbij eventuele extra elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net. De jury paste de meetcriteria toe die zijn gedefinieerd door GPR Gebouw, een adviespunt voor duurzame bouw en ontwikkeling. Niet mals dus, maar het gebouw kwam er met vlag en wimpel doorheen.

Als organisatie die duurzaamheid niet alleen als speerpunt van beleid heeft, maar er ook waar mogelijk aandacht voor vraagt zijn dit natuurlijk uiterst dankbare projecten. Cradle to Cradle®-design vereist dat producten van zuivere materialen worden gemaakt die veilig zijn voor mensen en aan het eind van hun levensduur biologisch of technisch kunnen worden hergebruikt. In ons geval wordt tapijt gezien als grondstof dat in een oneindige cyclus kan worden hergebruikt, waarbij oneindig van oud tapijt nieuw tapijt kan worden gemaakt. Nederland is koploper op het gebied van Cradle to Cradle®-design. Bovendien is het vermogen om producten aan het eind van hun levensduur opnieuw te gebruiken als grondstoffen voor nieuwe producten een concept dat mensen overal ter wereld aanspreekt.

De Bussumse watertoren laat bovenal zien dat een streven naar duurzaamheid - in dit geval in moderne kantooromgevingen - een integrale aanpak vereist. Een beetje duurzaam bestaat niet, het is alles of niets. Om in tapijttermen te blijven: begin van de grond af aan, zet door en het resultaat is ernaar. Het feit dat de Bussumse watertoren deze prijs in de wacht heeft gesleept is een fantastische prestatie. We zijn trots dat we hier een bijdrage aan hebben mogen leveren. Dat is de kern van duurzaam ondernemen: het is een kwestie van samenwerken. En samen winnen.

Alexander Collot d'Escury is CCO van Desso®

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022