Podcast: Hoe bouw je een klimaatbestendige stad?

Er bestaan steden op de wereld die niet meer te redden zijn van de gevolgen van klimaatverandering. Neem Jakarta, een megastad die door bodemdaling en zeespiegelstijging verplaatst wordt. Ook in Nederland hebben we te maken met overstromingsrisico’s. Dat werd deze zomer in Limburg pijnlijk duidelijk. Daarnaast komen extreme hitte en droogte steeds vaker voor. Het is daarom tijd om onze steden voor te bereiden op klimaatverandering.

In de eerste aflevering van het tweede seizoen van de PodStad, de podcast over de stad van Colliers, gaat CEO Dirk Bakker in gesprek met stedenbouwkundigen en klimaatexperts Anne Loes Nillesen (Defacto Architecture & Urbanism) en David Dooghe (TNO). De aflevering staat op alle podcastapps, waaronder Spotify. 

Groene daken
De eerste, ‘makkelijkste’ stap is zorgen dat nieuwbouwprojecten voorbereid zijn op klimaatverandering, zegt Nillesen in de podcast. ‘’Denk aan groene daken die water opvangen en langzaam afvoeren. Bij het ontwerp van de begane grond kun je zorgen dat er ruimte is om water op te slaan en dat de vloer 15 of 20 centimeter wordt verhoogd, zodat er geen schade ontstaat bij hoog water. In de openbare ruimte is veel groen en water cruciaal, ook voor hittestress.’’

Houtbouw is volgens Dooghe een goede bouwmethode, omdat hout CO2 opslaat en vergeleken met andere materialen een kleinere ecologische voetafdruk heeft. Toch zit de grootste opgave volgens hem bij de bestaande bouw. “Daar ontstaan allerlei nieuwe vraagstukken, zoals veranderingen in mobiliteit”, vertelt hij. “Parkeerplekken nemen veel ruimte in de stad die gebruikt zou kunnen worden voor groen. Dat vraagt dan wel weer om goede vervoersalternatieven.”

De elektrische stad
De volgende aflevering van de PodStad komt online op vrijdag 10 september en heet ‘de elektrische stad’. Hierin gaat Dirk Bakker in gesprek met wethouders Rik Thijs (Eindhoven) en Roeland van der Zee (Arnhem) over de energietransitie. Hierin komt onder andere de deze stelling aan bod: de enige manier om huizenbezitters aan het verduurzamen te krijgen, is achterblijvers bestraffen in plaats van voorlopers belonen.

Reacties