VGM geeft informatie over achterstand huurders aan gemeenten

VGM NL doet mee aan het Landelijke Convenant Vroegsignalering. Eerder sloten private en particuliere verhuurders, woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en drinkwaterbedrijven zich al aan.

Sander Groot, VGM NL voorzitter: “Vastgoedmanagers innen, in opdracht van veel private en particuliere verhuurders, de woninghuur. Een logisch gevolg van de uitbesteding van deze werkzaamheden is dat ook VGM NL het Landelijk Convenant Vroegsignalering samen met NVVK ondertekent. Vastgoedmanagers hebben, in overleg met hun opdrachtgevers, gewerkt aan een standaard uitvoeringsinstructie voor deze nieuwe gemeentelijke wetgeving met betrekking tot schuldhulpverlening. Hierbij is gebleken dat melding van huurachterstanden bij gemeenten een onderdeel is van het debiteurenbeheer en daarmee integraal onderdeel is gaan uitmaken van de dienstverlening van de vastgoedmanager. De andere signaal partners kennen een dergelijk uitbestedingsmodel niet. De leden van VGM NL hebben unaniem ingestemd met het voorstel om, ook als VGM NL, het Landelijk Convenant Vroegsignalering te ondertekenen.”

Landelijke Convenant Vroegsignalering
Hoe eerder mensen met financiële zorgen in beeld zijn, hoe beter. Lagere schulden zijn makkelijker op te lossen en ze richten minder schade aan op het gebied van relaties, werk of gezondheid. De NVVK ontwikkelde daarom samen met de VNG en de brancheverenigingen van de relevante vaste lasten-partners het Landelijk Convenant Vroegsignalering.

Het convenant vergemakkelijkt de samenwerking tussen verhuurders en gemeenten. De verhuurders geven zorgelijke betalingsachterstanden vanaf 1 januari door aan de gemeente waar de huurder woont. Die neemt vervolgens contact op met de betrokkene om aan te bieden samen aan een oplossing te gaan werken. De verplichting voor de verhuurder om de gemeente te informeren (en voor de gemeente om in actie te komen) is opgenomen in de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), die op 1 januari jl. van kracht is geworden.

Het landelijk convenant zorgt ervoor dat een gemeente in één keer alle benodigde afspraken kan maken met de ‘vaste lasten-partners’.

Vastgoedmanagers
“Het voordeel van het Landelijk Convenant Vroegsignalering is dat niet iedere gemeente zelfstandig afspraken hoeft te maken met de vastgoedmanagers. Alle signaalpartners op basis van de Wgs maken gebruik van deze set aan afspraken. Het doel van deze methode van ‘vroegsignalering’ is dat mensen met financiële zorgen of schulden eerder in beeld komen en een hulpaanbod krijgen dat past bij hun situatie. Nu is de praktijk nog dat mensen zo’n 5 jaar aarzelen voor ze hulp vragen. Dan zijn er vaak gemiddeld 14 schuldeisers en is het schuldbedrag opgelopen tot gemiddeld 40.000 euro. Vroegsignalering verandert deze situatie naar verwachting radicaal. Het convenant versnelt de uitvoering van vroegsignalering in Nederland.”, aldus Groot.

Het convenant is op dinsdag 27 juli jl., virtueel ondertekend door VGM NL, mevrouw E.M. Kaandorp. De brancheorganisaties van verhuurders: IVBN, Vastgoed Belang en Kences en Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG, hebben op 15 december 2020 het convenant ondertekend en zijn blij dat VGM NL zich aansluit.



Reacties


Laatste nieuws