Lagere vastgoedprijzen leiden tot meer echtscheidingen bij woninghuurders

Dalende vastgoedprijzen maken de kans dat koopwoningeigenaren scheiden kleiner, maar verhogen juist de kans dat huurders hun huwelijk beëindigen. Deze opvallende tegenstelling blijkt uit recent onderzoek onder Amerikaanse volkstellingen waarbij de data gekoppeld werd aan de huizenmarkt.

Volgens onderzoek waarbij data uit Amerikaanse volkstellingen (1991 - 2010) werden gekoppeld aan gegevens van het Federal Housing Finance Agency zorgen dalende vastgoedprijzen dat koppels in koopwoningen samen moeten blijven, terwijl huurders wel twee appartementen kunnen vinden in een betaalbare prijscategorie. Het onderzoek is gedaan in 150 Amerikaanse steden. Zowel voor huurders als voor woningeigenaren zijn koppels (leeftijd tussen 25 - 79) betrokken die ooit getrouwd waren geweest.

Wat verder uit het onderzoek kwam: van de mensen die de middelbare school niet hadden afgemaakt was 14,6% gescheiden. Gemiddeld waren slechts 58% van deze mensen woningeigenaar, vergeleken met 80% voor mensen die de universiteit hadden afgemaakt. Maar wanneer de vastgoedprijzen met 10% daalden, steeg het aantal scheidingen bij deze eerste groep tot 17,58%.

Bij de mensen die de universiteit wel hadden volbracht scheidden gemiddeld 11,6% van de koppels. Maar wanneer de vastgoedprijs met 10% daalde, daalde ook het aantal echtscheidingen hier tot 8,22%.

Reacties