'Een integrale aanpak staat aan de basis van een duurzame, toekomstbestendige stad'

Een project is pas succesvol als mensen het in bezit nemen. Dat is wellicht ook de grootste uitdaging bij hoogbouw: hoe creëer je gezamenlijkheid?” Deze constatering en de daarop volgende vraag, vormen het slotakkoord van een boeiend gesprek dat Vastgoedjournaal had met architect Irma van Oort, partner bij KCAP Architects&Planners. Het klinkt zo eenvoudig, maar vormt een uiterst complexe opgave. Want hoe doe je dat? Irma van Oort geeft het antwoord.    

De aan de TU Delft opgeleide Irma van Oort is sinds 1998 partner bij KCAP, een internationaal ontwerpbureau voor stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur, dat vanuit vestigingen in Rotterdam, Zürich en Shanghai aan projecten in heel Europa, Rusland en Azië werkt. “KCAP werkt al sinds haar oprichting in 1989 op internationaal niveau. Door elders te werken leer je om op een ander manier naar de gebouwde omgeving te kijken. Het verruimt je blik. Het is ook medebepalend voor het begrijpen hoe een stad functioneert, onze ideeën daarover en hoe belangrijk het DNA van een stad is.”
Binnen het brede werkveld van KCAP richt Irma van Oort zich in het bijzonder op het maken van duurzame leefomgevingen. Talrijke woningbouwprojecten op verschillende schalen en complexe binnenstedelijke opgaves met gemengde programma’s behoren tot haar expertise. Haar visie voor een integrale en duurzame benadering van zowel gebouw als omgeving vormt de basis van haar werk. Ook als het gaat om antwoorden te vinden voor één van de grote uitdagingen van onze tijd: de huidige woningnood. Verdichting door middel hoogbouw leent zich hier vaak als mogelijke oplossing. Hoe zorg je voor kwaliteit en aansluiting bij de omgeving? “Dat is een grote uitdaging,” zegt Irma van Oort. 

Het hele interview met Irma van Oort kunt u hier lezen. Het maakt deel uit van de onlangs verschenen VJ Special over hoogbouw.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022