Beelen NEXT opent tweede Circulaire Hub

Met het openen van de Circulaire Hub Utrecht zet Beelen NEXT een volgende stap in een circulair logistiek netwerk. Door sloop- en resthout in deze twee hubs in Amsterdam en Utrecht) te verwerken, wordt hoogwaardig hergebruik van sloopmaterialen steeds makkelijker én steeds eerder rendabel. Geïnteresseerde marktpartijen zijn van harte welkom om zelf een kijkje te komen nemen in één van de twee hubs.

Deze nieuwe hub in Utrecht is, mede dankzij de centrale ligging, het nieuwe centrum van de op- én overslag van gebruikte bouwmaterialen. Daarnaast wordt in de volwaardige houtwerkplaats sloop- en resthout verwerkt tot nieuwe houten bouwmaterialen.

Axel Hendriks van Beelen NEXT zegt hierover: "Onze economie is in transitie naar een circulaire economie. Dat biedt ruimte (en noodzaak) voor nieuwe plekken die draaien om het hoogwaardig hergebruik van materialen. Circulaire Hub Utrecht is zo’n plek, gericht op reststromen uit bouw- en sloopprojecten. Door het fysiek samenbrengen van reststromen uit bouw of sloop en bouwmaterialen die juist naar een bouwplaats toegaan ontstaan unieke kansen en inzichten.

Door het creëren van plekken als deze kan tijdens de ontmanteling van een gebouw snel worden gehandeld. Materiaal kan vlot worden gedemonteerd en afgevoerd in de speciaal ontworpen mobiele opslagunits. Vervolgens wordt het materiaal op de Circulaire Hub bewerkt, gereinigd en klaargemaakt voor het tweede leven. Zo is Beelen NEXT in staat veel meer materialen te demonteren zonder de strakke planning van een project in gevaar te brengen." Het beter verwaarden van de materialen uit ontmantelingsprojecten is duurzaam en leidt tot een direct financieel voordeel voor opdrachtgevers van Beelen.nl.

Beelen NEXT Hout
In een volwaardige houtwerkplaats is Beelen NEXT in Utrecht in staat hoogwaardige bouwmaterialen te produceren uit hout dat vrijkomt bij sloop en ontmanteling. Er wordt balkhout, planken en ‘2bij3tje’s’ geproduceerd, uiteraard allemaal onder FSC-certificaat. Ook hiervoor geldt dat meer materiaal hoogwaardig kan worden hergebruikt omdat het niet op de projectlocatie, maar juist op een locatie aan de rand van de stad, kan worden ontdaan van spijkers en bewerkt.

Beelen NEXT Hout, is geproduceerd uit sloophout en volledig FSC gecertificeerd.

Houten kozijnen die niet geschikt zijn voor direct hergebruik zullen op deze locatie worden klaargemaakt voor bewerking tot nieuwe kozijnen.

Sociaal en maatschappelijk karakter
De transitie naar een circulaire economie biedt ook een unieke en belangrijke kans om een plek te creëren voor mensen die in het huidig economisch systeem niet, of slecht, mee kunnen komen. Door te kijken naar wat iemand wél kan, ontstaat arbeidspotentieel dat met de juiste begeleiding kan leiden tot hoogwaardig hergebruik van materialen.

Al tijdens de bouw werden er zowel werk als een opleiding gecreëerd voor 5 jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeente Utrecht. De komende maanden zal dit aantal oplopen tot maximaal 12 jongeren. Hiervoor is er een nauwe samenwerking tussen Beelen NEXT, de gemeente Utrecht en andere omliggende gemeenten. Voor de begeleiding van de jongeren is SROI-Coach Louis Altelaar full-time op de Hub aanwezig.

Ook wordt vanuit de Circulaire Hub Utrecht samengewerkt met diverse scholen. "Wij delen met veel plezier onze geleerde lessen, om zo scholieren en studenten te inspireren. Maar misschien nog wel belangrijker; de jongeren dragen goede en onbevangen ideeën aan over hoe de transitie naar een circulaire economie kan worden versneld", aldus Hendriks.

Bouw Circulaire Hub Utrecht
Uiteraard is de Circulaire Hub zelf ook gebouwd met circulaire materialen: van beplating tot constructiestaal en isolatiemateriaal. Maar ook de vergaderruimte in de Hub is volledig gemaakt uit restmaterialen. Een mooi voorbeeld van hoe bouwen met gebruikte bouwmaterialen wél kan. 

Circulaire Hub Amsterdam

Beelen NEXT heeft naast Utrecht ook nog een Circulaire Hub in Amsterdam. Op deze locatie wordt samen met ontwerpers, studenten en Level5 gewerkt aan nieuwe (ontwerp)toepassingen voor reststromen afkomstig uit ontmanteling, sloop en bouw.

Reacties