‘In Nederland kan je gelukkig nog op veel plekken emotieloos slopen en opnieuw beginnen’

Joris Deur, architect en directeur van ZZDP Architecten, sprak met Vastgoedjournaal over zijn visie en de toekomst van zowel residentiële als commerciële hoogbouw in Nederland. Wat maakt hoogbouw volgens de man achter het bureau dat de ontwerpen van onder andere The Minister (84 meter) State (73 meter) en het bekende kantoorgebouw Rembrandttoren (135 meter) op zijn naam heeft staan, zo uitdagend? En tot slot vertelt Deur over de 140 meter hoge woontoren die ZZDP heeft ontworpen voor een nieuwe ontwikkeling in Amsterdam-Zuidoost.

Het interview met Joris Deur vindt plaats op zijn kantoor in Amsterdam. Als gerenommeerd architectenbureau, dat ruim 67 jaar bestaat, was ZZDP het aan zijn stand verplicht om het ontwerp van het pand aan de Valschermkade 37 ook voor eigen rekening te nemen. Het nieuwe kantoor werd 2,5 jaar geleden opgeleverd en resulteert in open, witte kantoorruimtes met veel glas, waardoor er veel ruimte is voor licht maar niet in de laatste plaats om naar buiten te kunnen kijken. Niet zonder reden. Deur vindt een groene omgeving, ongeacht de hoogte van een gebouw, van essentieel belang voor de gebruiker. 

Deur: “Een veel voorkomende misvatting bij hoogbouw is dat het groen aan het gebouw voldoende is. Maar wij denken daar anders over. Ga je de lucht in, dan dien je ook rekening te houden met meer groen eromheen. Dus ook op het maaiveld waarop je bouwt. Mensen die gebruikmaken van die hoogbouw, om in te werken of om in te wonen, hebben ook in het gebied rondom hen nog groen nodig om in te kunnen ontspannen en recreëren. Je kunt deze mensen niet verplichten om dat allemaal in het Vondelpark te doen, toch?”

Klik hier om het gehele interview te lezen. Dit artikel is onderdeel van de VJ Special Hoogbouw, klik hier voor alle interviews op een rij. 

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022