Doe mee aan de marktconsultatie 'Ruïne van Teylingen'

Bent u de creatieve initiatiefnemer voor de recreatieve ontwikkeling bij de Ruïne van Teylingen? Doe mee aan de marktconsultatie ‘Ruïne van Teylingen’! De gemeente nodigt partijen uit om met creatieve ideeën en respect voor de geschiedenis, de gronden rondom de Ruïne van Teylingen te ontwikkelen tot een aantrekkelijke, recreatieve plek.

De ambitie is om de ruïne en het omliggend terrein aantrekkelijk te maken, zodat de inwoners van Teylingen, de regiorecreant en de nationale toerist jaarrond kunnen genieten van deze bijzonder plek uit de Nederlandse geschiedenis.

Rijksmonumentale ruïne
Het voormalige Slot Teylingen (sinds 1676 een ruïne) ligt in het buurtschap Teijlingen. Het indrukwekkende bouwwerk heeft een bewogen geschiedenis: gebouwd, beschadigd, uitgebrand, herbouwd, gesloopt, vervallen en weer opgeknapt tot wat de ruïne nu is. Het bijbehorende woongebouw is er niet meer en de ruïne, een rijksmonument, ligt verscholen in het landschap. Voor het Rijk, de provincie en de gemeente Teylingen heeft de ruïne een grote historische waarde. De geschiedenis van de ruïne is zelfs verbonden aan de staatsvorming van Holland.

Historie in het bollenlandschap
De ruïne is niet het enige vastgoedobject op de locatie. Ook de Kaasschuur en Westerbeekschuur (zonder monumentale status) dragen bij aan de historie en monumentale uitstraling. Daarmee is de locatie een combinatie van oude historie en recente geschiedenis als bollenstreek.

Samen met Monumentenbezit, de eigenaar van de ruïne, heeft de gemeente een start gemaakt om de ruïne en omliggend terrein verder te ontwikkelen. De ruïne is door Monumentenbezit gerestaureerd en de gemeente heeft de naastgelegen gronden aangekocht.

Begeleiding door Akro Consult
Om de mogelijkheden voor ontwikkeling en interesse vanuit de markt te onderzoeken heeft de gemeente een marktconsultatie georganiseerd. Partijen worden uitgedaagd om mee te denken over de ontwikkelingen bij de Ruïne van Teylingen. Dit traject wordt begeleid door Akro Consult.

Meer informatie over de ontwikkelingen bij de Ruïne van Teylingen kunt u vinden op www.teylingen.nl/ruine. Belangstellenden kunnen het consultatiedocument downloaden via https://tender.akroconsult.nl/tender/ruine-Teylingen/. Het indienen van inzendingen kan tot maandag 10 mei 2021, 12.00 uur Nederlandse tijd.Reacties


Laatste nieuws