Portaal houdt vooralsnog vast aan sloop in Leiden

Ondanks protesten van bewoners en kritiek van gemeenteraadsleden houdt Portaal voorlopig vast aan de geplande sloop van 364 vooroorlogse woningen in de Zeeheldenbuurt in Leiden. Portaal noemt sloop/nieuwbouw de enige economisch verantwoorde optie.

De kleine eensteenswoningen zijn onder meer tochtig, de indeling is verouderd en kozijnen moeten worden vernieuwd. Portaal heeft, in overleg met de bewonerscommissie, drie opties onderzocht: snelle sloop/nieuwbouw, renovatie of onderhoud voor tien jaar en dan sloop/nieuwbouw. Mede omdat de gemeente een gebiedsvisie ontwikkelt voor De Waard, waar de Zeeheldenbuurt ligt, heeft Portaal gekozen voor noodzakelijk onderhoud en over tien jaar sloop/nieuwbouw. De nieuwbouw kan dan aansluiten op de gebiedsvisie.

Bewoners zijn boos over het besluit van Portaal, ze hebben onder meer plaatselijke politici benaderd. Een raadsmeerderheid vindt dat de corporatie naar hen moet luisteren. Op verzoek van de bewoners voert een onafhankelijk bedrijf momenteel een second opinion uit. Portaal heeft daarmee ingestemd, zegt woordvoerder Corinne den Ouden. ‘Als wij het fout hebben, passen we onze plannen aan. Maar we verwachten dat onze conclusie wordt bevestigd.'

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022