Branchevereniging VBO lanceert, net als bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, de KiesWijzerWonen. Tijdens het online debat ‘Tweede Kamerverkiezingen’ dat vandaag door VBO wordt georganiseerd, wordt de kieswijzer officieel in gebruik genomen. VBO wil met dit hulpmiddel de complexe woningmarkt voor kiezers inzichtelijker maken, zodat zij het belang van de woningmarkt laten meewegen in hun stemgedrag.

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De verkiezingsuitslag bepaalt mede welk beleid er de komende vier jaar wordt gevoerd voor de woning- en hypotheekmarkt. VBO begrijpt dat het voor woonconsumenten niet makkelijk is om te achterhalen wat de woningmarktstandpunten van politieke partijen zijn en wil hen daarom met de KiesWijzerWonen online informeren over de belangrijkste woonthema’s tijdens de verkiezingen. Via zestien stellingen hoopt VBO de woonconsument wegwijs te maken in de complexe woningmarktmaterie uit de partijprogramma’s. Wat is de impact van de standpunten van politieke partijen op de woonsituatie van de kiezer en de koop- en huuromstandigheden?

Belangrijke motor
Hans van der Ploeg, directeur VBO: “De woningmarkt is met aanverwante markten als de bouwmarkt een belangrijke motor voor de economie. Maar ook voor de woonconsument zijn de politieke keuzes voor de woningmarkt van enorm belang. Een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur is volgens het Nibud net iets meer dan 55% van het netto inkomen aan de vaste lasten kwijt. Huur of hypotheek maakt daar een enorm deel vanuit. Het is dus de moeite waard om bewust te kiezen voor een politieke partij die de woonbelangen het beste behartigt. We hopen met KiesWijzerWonen bij te dragen aan die bewuste keuze.”

Opbouw Kieswijzer Wonen
Voor de KiesWijzerWonen zijn zestien stellingen geformuleerd; van hypotheekrenteaftrek en verhuurdersheffing tot aan het gasloos en duurzaam maken van bestaande woningen en nieuwbouw. De partijprogramma’s en de impact die deze op de woningmarkt kunnen hebben, zijn leidend geweest bij het formuleren van de stellingen. De volgende politieke partijen hebben meegewerkt aan de KiesWijzerWonen: VVD, CDA, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, GroenLinks, SP, PvdD, FvD, PVV en DENK. Na het invullen van de KiesWijzerWonen ziet de kiezer in een overzicht welke deelnemende politieke partij het beste opkomt voor zijn of haar woonwensen en woonbelangen. De KiesWijzerWonen is te vinden op www.kieswijzerwonen.nl.

Resultaten
De KiesWijzerWonen kan worden ingevuld van 12 februari 2021 tot en met 17 maart 2021. Tussentijds worden de resultaten door VBO gedeeld, zodat geïnteresseerden de stand van zaken nauwlettend kunnen volgen. Na de verkiezingen zal VBO de eindresultaten van de KiesWijzerWonen afzetten tegen de verkiezingsuitslag. De eindresultaten worden meegenomen in de gesprekken die VBO in de formatie met de diverse politieke partijen voert.

Online Debat Tweede Kamerverkiezingen
Vandaag organiseert VBO een online debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Zeven politici gaan onder leiding van een dagvoorzitter de degens kruisen. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden. Na registratie ontvangen zij een link waarmee zij het debat tussen 12:00-13:00 uur live kunnen volgen.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022