VJ in gesprek met nieuwe directie Laanbroek Schoeman adviseurs

Op 1 januari van dit jaar namen oprichters Ben Laanbroek en Werner Schoeman als directie afscheid van Laanbroek Schoeman adviseurs (LSa), het bedrijf dat zij samen in 1997 zijn gestart en wisten uit te bouwen tot een volwaardige kennispartner die bedrijven begeleidt bij organisatie- en huisvestingsvraagstukken. De dagelijkse leiding werd overgenomen door Carolien Koek en Riëtte Laanbroek. VJ sprak uitgebreid met hen over hun voorgangers, hun collega’s en de koers die zij met LSa inmiddels aan het varen zijn.

Zonder verleden is er geen heden, daar is de nieuwe directie zich van bewust. Zij zijn Ben Laanbroek en Werner Schoeman dan ook dankbaar voor het bedrijf dat zij vanaf 1997 hebben opgebouwd en de manier waarop de overdracht is verlopen. “Doordat Ben en Werner langzaam hebben afgebouwd, konden Riëtte en ik in onze nieuwe posities groeien”, vertelt Carolien Koek. Koek trad een jaar geleden in dienst bij LSa en kwam naar eigen zeggen in een warm bad terecht, waar haar voldoende tijd werd gegund om het bedrijf te leren kennen alvorens zij met Riëtte Laanbroek een nieuwe directie zou vormen. Koek bewondert de manier waarop de oprichters hun bedrijf vol vertrouwen hebben losgelaten. “Het is toch een soort kindje.”

Mensen die met Carolien en Riëtte in gesprek gaan, zullen al snel het enthousiasme en de energie van de twee opmerken. Ze hebben zin om door te pakken waar Ben en Werner zijn gestopt, zowel met hun klanten als binnen de eigen organisatie. Wie niet beter weet zou denken dat ze elkaar al jaren kennen, maar in werkelijkheid kennen ze elkaar dus pas 12 maanden.

Dynamisch
Hoewel zij Ben en Werner ‘een goed geoliede machine’ noemen, lijkt dat voor hen ook te gelden. De dynamiek zoals tussen de tweekoppige directie schijnt overigens iets te zijn dat als een rode draad door het bedrijf gaat. “Ben en Werner waren altijd erg mensgericht, zowel binnen als buiten het bedrijf. Daar willen wij op doorbouwen”, zegt Koek die in grote lijnen de marketing, acquisitie en financiële werkzaamheden van Werner Schoeman zal overnemen. “LSa bestaat nu uit 13 mensen, die ieder binnen hun eigen vakgebied, het enthousiasme en kundigheid uitdragen”, vertelt Laanbroek, die in 2007 voor het eerst in dienst trad. “Zonder deze groep mensen heeft LSa geen bestaansrecht.”

Wel gaan zij hun eigen identiteit wat meer laten gelden in het bedrijf. Dat betekent dat zowel de ‘brandstory’ als de huisstijl worden opgefrist. Laanbroek: “Onze kernwaarden veranderen we niet. Wel de manier waarop we die naar buiten brengen. We mogen de markt best laten weten hoeveel ervaring en expertise wij onder één dak hebben. Intern omschrijven we het als ‘beproefd vindingrijk’. En daar zijn wij oprecht trots op.”

De nieuwe directie benadrukt dat zij benaderbaar en betrokken willen blijven. Zowel voor opdrachtgevers als voor collega's zal de deur naar de directiekamer, hetzij soms figuurlijk, altijd open staan.

Riëtte Laanbroek (33) was tot niet zo lang geleden niet van plan om haar vader op te volgen als directeur van het, mede door hem opgerichte, huisvestingsadviesbureau. Maar zoals het gezegde luidt, stroomt ook hier het bloed waar het niet gaan kan. Hoe verliep de loopbaan van Riëtte Laanbroek tot nu toe? “In 2007 ben ik bij het bedrijf gaan werken en als werkstudent ben  ik hier tijdens mijn studie Bestuurskunde blijven werken."

Toen zij vervolgens aan haar Masteropleiding Organisaties, Verandering en Managemen aan de universiteit van Utrecht begon, vond zij het ook tijd om ook op werkgebied haar vleugels uit te slaan. Zo heeft ze onder andere aan diverse projecten van publieke organisaties meegewerkt, waaronder van de provincie Zuid-Holland, het ministerie van Economische Zaken, de belastingdienst en de gemeente Den Bosch. Ervaring die haar later goed van pas zou komen. Want niet veel later werd Riëtte gevraagd om terug te komen als junior medewerker bij LSa, dat veel semi-overheidsinstellingen klant mag noemen.

Riëtte zal zich veel gaan bezighouden met de ‘binnenkant’ van het bedrijf en klanten ondersteunen bij organisatieveranderingen in combinatie met de huisvesting. “Mijn achtergrond is bestuurs- en organisatiekunde. Ik vind het leuk om met de opdrachtgever te onderzoeken wat het doel van het bedrijf is en daar het huisvestingsvraagstuk op aan te passen.”

Naast haar werk bij LSa is Riëtte sinds twee jaar moeder van Sjors, die zij samen kreeg met haar vriend Ernst-Jan.

Carolien Koek (43) woont samen met man Robin en is moeder van hun drie kinderen. In haar woonplaats Utrecht is zij momenteel, naast haar werk voor LSa, ook nog bezig aan de laatste fase van de Masteropleiding Organisatie Cultuur en Management, die Riëtte ook heeft gedaan.

Na de opleiding Bouwkunde aan de HTS in Utrecht begon ze als werkvoorbereider en calculator bij een aannemersbedrijf en heeft ze, naar eigen zeggen én groot plezier, vierenhalf jaar veel in een bouwkeet gezeten. Ze groeide door tot projectleider. “Het vertalen van de wensen van de opdrachtgever is het leukste dat er is”, vertelt Koek. 

Voordat Koek in februari 2020 bij LSa kwam, werkte zij de laatste acht jaar bij adviesbureau AT Osborne als strategisch adviseur en is doorgegroeid naar managing consultant voor publieke en maatschappelijke opgaven. “Omdat je hiermee daadwerkelijk wat kunt bijdragen aan de leefomgeving van mensen trekken dit soort projecten mij het meest”, zegt Koek tot slot, die ook bij LSa deze doelgroepen blijft voorzien van advies.

Over LSa
LSa heeft verstand van het huisvesten van kennisgedreven en bestuurlijk complexe organisaties in de (semi-)publieke sector. We noemen ons werk organisatiegericht huisvesten. Dat wil zeggen dat we aandacht hebben voor de organisatie zelf, voor de mensen die erin werkzaam zijn en voor het bouwkundige aspect. In dat geheel verandert er met de nodige regelmaat het een en ander. Huisvesting sluit zelden op ieder moment naadloos aan bij wat de organisatie doet of bij wat de mensen in een organisatie nodig hebben. Dat proces begeleiden en ervoor zorgen dat het tóch allemaal klopt, is de opdracht. Met 13 enthousiaste en professionele collega’s richten we ons op stimulerende werkomgevingen, toekomstbestendige leeromgevingen en innovatieve onderzoeksomgevingen en hoog beveiligde omgevingen. Naast huisvestings- en organisatieadvies richt LSa zich op bouw- en projectmanagement en conceptontwikkeling.

Contact
Riëtte Laanbroek: rla@lsadviseurs.nl
Carolien Koek: cko@lsadviseurs.nl

Fotografie: Jelmer de Haas

Reacties