‘Iedereen kan bijdragen aan versnelling van innovatie in vastgoed’

In een rondetafelgesprek op de tweede dag van Real Estate & Building Futureproof gingen Hein Wegdam (ING), Ferdinand Grapperhaus (Physee), Daan Grasveld (The Urban Jungle Project), Iris van de Beek (Being) en Ben van Berkel (UNStudio) in gesprek over innovatie, duurzaamheid en vastgoed.   

Want hoe kan je innovatie in de transitie naar duurzame gebouwen versnellen? Volgens Van de Beek draait het om samenwerking en vertrouwen. “Door het zoeken van partners die dezelfde visie hebben en samen de ambities willen vervullen.” Volgens Grapperhuis is het ook belangrijk dat de nadruk niet op de terugverdientijd ligt. “Dit is juist een rem op innovatie en voorkomt dat innovatie soms geen kans wordt gegeven, in plaats dat er naar de langetermijn wordt gekeken.”

Ook ligt er een belangrijke rol voor banken, erkent Wegdam. “Wij zijn als bank gebonden aan regels dus we kunnen niet zo maar de financiering verhogen, maar we zouden onze meerwaarde kunnen bewijzen op andere manieren, zoals een netwerk bieden. Klanten met elkaar in contact brengen, zoals bijvoorbeeld investeerders en ontwikkelaars om dat laatste stukje van de financiering alsnog rond te krijgen.”

Grapperhuis ziet ook nog kansen om bijvoorbeeld de rente waar banken wel korting op kunnen geven, juist te gebruiken als investering in een duurzaam en innovatief project. Of zoals Grasveld voorstelt, kan het toepassen van innovatieve technieken ook al in een tender worden opgenomen.

De komende jaren zullen duurzame gebouwen en innovaties in het vastgoed zich verder bewijzen en zullen er ook meer referenties komen waardoor taxateurs duurzaamheid ook beter kunnen waarderen. En als laatste noemen de panelleden de eindgebruiker. Van Berkel tot besluit: “Als de vraag vanuit de markt naar duurzame gebouwen én woningen toeneemt, dan zal het aanbod ook volgen. Iedereen kan dus een steentje bijdragen."

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022