Hoe ziet de toekomst van flexkantoren eruit? Annelou de Groot van IWG en Wybo Wijnbergen van Infinit Space gingen op deze vraag in tijdens de tweede beursdag van Real Estate & Building Futureproof. 

De Groot zoomde in op drie trends waar office operators mee te maken hebben. Namelijk een verdere versnippering van flexofficemarkt vanwege de opkomst van nicheconcepten, zoals huisdiervriendelijke ruimtes of flexofficeconcepten gericht op makers, waarbij niet alleen ruimte wordt gedeeld maar ook materialen en gereedschap.

De tweede trend die in een stroomversnelling is geraakt vanwege de coronacrisis is blurring binnen gebouwen. Als voorbeeld gaf De Groot Starbucks die in Tokio niet alleen koffie aanbiedt, maar ook werkruimtes, belcellen en vergaderplekken verhuurt. “Starbucks is de facto een operator geworden. Hetzelfde zie je ook bij hotels gebeuren die bijvoorbeeld hun lobby hiervoor gaan inzetten.” Daarnaast zullen gebouwen steeds meer hybride worden en meer functies bieden dan alleen wonen of werken. "Sportscholen passen hier ook goed of zelfs retail." 

Als laatste noemde ze de opkomst van coworking dichtbij huis. “Ik zie het als een hub & spokemodel 2.0: waarbij er behalve een centraal hoofdkantoor met regiokantoren, thuiswerken en coworking spaces dichtbij huis een essentieel onderdeel worden van het kantoormodel.”

Holistische aanpak
Wybo Wijnbergen van InfinitSpace ziet ook de opkomst van een hybride model waarbij co-working plekken steeds belangrijker worden. Belangrijk is volgens hem dat vastgoedeigenaren flexibele en kortlopende huurcontracten aanbieden, inspelen op de wensen van hun huurders door middel van goede monitoring en een gestroomlijnd verhuurproces en tevens een gezonde en veilige omgeving creëren. “Het gaat om een holistische aanpak.”

 

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022