Businessmodel voor financiering gemeenschappelijke ruimtes

Hoezo gemeenschappelijke ruimtes te duur om te realiseren? Jan Wijnand Groenendaal van JWG architecten uit Utrecht heeft in zijn concept Privacy Plus een businessmodel ontwikkeld waardoor de kosten van gemeenschappelijke ruimtes collectief worden opgevangen door hiervoor vierkante meters in te leveren. “Belangrijk is dat iedereen zich in de collectieve keuze weet te vinden”, benadrukt Jan Wijnand Groenendaal die het collectief particulier opdrachtgeverschap na aan het hart heeft liggen. “Je realiseert met elkáár een woongebouw. Aan mij de opdracht om de wensen in een passend ontwerp te vertalen.” VJ sprak met hem over zijn businessmodel.

‘Wonen in een sprookje’ en het gebouw zie ik als een kasteel met zijn twee torens’. Het zijn twee meningen van bewoners van het woningproject MarktMeesters op het voormalige Veemarktterrein in Utrecht. Het zijn de reacties waar architect en initiatiefnemer Jan Wijnand Groenendaal oprecht van kan genieten. “Ook als ik ze hoor zeggen dat ze er zich zo thuisvoelen en alle bewoners vinden dat ze in het mooiste appartement wonen. Als architect kan je geen beter compliment krijgen.” MarktMeesters is een appartementengebouw met tien woningen en is in collectief opdrachtgeverschap ontwikkeld. Het is tevens het eerste project waar Groenendaal het woonconcept Privacy Plus heeft toegepast.

“Privacy”, zo legt hij uit, “gaat over alles wat er achter de voordeur van het appartement gebeurt. Daarover heeft ieder huishouden op zich de volledige zeggenschap.” Het privé-appartement is door Van Wijngaard op maat ontworpen op basis van de wensen van de bewoners. “Op deze manier zijn verschillende woningen ontstaan, allemaal voorzien van een woonkamer met keuken, slaapkamer, badkamer en iets extra's. Zo is er een appartement met een yogaruimte maar ook één met een bibliotheek voor de verzameling van de bewoner.”

Het volledige interview met JWG Architecten is hier te lezen en maakt deel uit van de VJ Special over woonvormen.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021