R'damse badplaatsconcept Newport Nesselande wint NEPROM-prijs 2011

De samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Newport Nesselande CV (bestaande uit de ontwikkelaars AM, Van Omme & De Groot en Lithos) en Multi Vastgoed bij het project Newport Nesselande is beloond met de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2011.

De jury koos uit de 42 inzendingen dit centrum van de nieuwbouwwijk Nesselande als het beste voorbeeld van samenwerking tussen overheid en marktpartij in de projectontwikkeling was. Met deze tweejaarlijkse prijs stimuleert en beloont de branchevereniging van projectontwikkelaars (NEPROM) de samenwerking tussen publieke en private partijen in de ruimtelijke ontwikkeling.

In het juryrapport staat het volgende over Newport Nesselande: "Dit is échte projectontwikkeling: vanuit het niets een plek maken met identiteit en kwaliteit. Een plek bovendien die niet alleen voor de bewoners een prettige dagelijkse leefomgeving betekent, maar voor de gehele Rotterdamse regio een nieuwe bestemming vormt. ‘Na het werk met de kinderen nog even naar het strand' - dat kan lang niet overal. De keuze voor het ‘badplaats'-concept is gedurfd en is door de crisis heen vastgehouden. Waarvoor alle lof."

Newport Nesselande streed met drie andere genomineerden om de eer. Heijmans Vastgoed, NIBC Bank en de gemeente Eindhoven dongen mee met Rond de Admirant. De gemeente Lelystad en ASR Vastgoed Ontwikkeling zonden De Promesse in en de gemeente Amsterdam en Ontwikkelingscombinatie Waterbuurten Oost & West v.o.f. hadden Waterbuurten Oost in competitie.

Voor het eerst werd er ook een publieksprijs uitgereikt. In de maand voorafgaand aan de uitreiking kon op internet al worden gestemd en in de zaal vond de laatste stemronde plaats. Met de publieksprijs wil de NEPROM de vakgenoten onderling laten oordelen over samenwerking. De eer ging uiteindelijk ook naar Newport Nesselande. Zowel de winnaar van de juryprijs als de winnaar van de publieksprijs kregen een kunstwerk van Kim ten Oever.

De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling bestond uit Karin Laglas, voorzitter (decaan TU Delft Bouwkunde), Bob Jansen (directeur Lingotto, winnaar NEPROM-prijs 2009), Roelof Bleker (dijkgraaf waterschap Rivierenland, voormalig wethouder RO Enschede), Ergün Erkoçu (directeur/eigenaar Concept0031) en Elphi Nelissen (directeur Nelissen Ingenieursbureau).

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022