'Verantwoorde oplossingen om volwaardige starterswoningen te ontwikkelen'

De Nederlandse woningmarkt zit op slot. Er is sprake van een enorm woningtekort, de doorstroming is onvoldoende en de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Daardoor is het voor starters praktisch onmogelijk geworden op ‘de rijdende trein’ te springen en aan een wooncarrière te beginnen. Stichting OpMaat biedt met producten zoals KOOPstart en Koopgarant een oplossing. Vastgoedjournaal is nieuwsgierig en gaat met een enthousiaste Simone van de Kuit, directeur-bestuurder van OpMaat, in gesprek. 

Zij vindt het uiterst belangrijk om duidelijk te maken dat er meer mogelijk is dan gedacht om starterswoningen te ontwikkelen. Iets wat met KOOPstart, één van de producten van OpMaat, makkelijker wordt gemaakt.

Daarover zo meteen meer, want om te beginnen helpt ze het misverstand uit de wereld dat het startersprobleem iets is van de laatste jaren: “Natuurlijk is de vraag vanuit gemeenten om in een project een bepaald aantal betaalbare woningen te bouwen erg actueel, maar de situatie op de woningmarkt was begin van deze eeuw eigenlijk niet veel anders dan nu. Ook toen lukte het starters en mensen die in een huurwoning woonden maar moeilijk om de stap te maken naar een koopwoning. Een viertal woningcorporaties heeft deze uitdaging opgepakt. Er bestond al sinds de jaren tachtig het fenomeen Maatschappelijk Gebonden Eigendom, MGE, om doorstroming naar de koopsector mogelijk te maken. Deze vier hebben dit product doorontwikkeld tot een verbeterde variant: Koopgarant. In 2004 werd de stichting Koopgarant opgericht, waarbij zich heel veel corporaties aansloten.”

Het volledige interview met Stichting OpMaat is hier te lezen en maakt deel uit van de VJ Special over Woonvormen

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021