Oud-minister Johan Remkes opent PROVADA 2011

Op 7, 8 en 9 juni vindt de zevende editie van de PROVADA plaats in de Amsterdam RAI. Dit jaar wordt hét Nederlandse vastgoedplatform geopend door Johan Remkes, de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland en voormalig minister van Binnenlandse Zaken. "De crisis is een punt van zorg, want we weten allemaal dat de bouw een belangrijke motor achter de economie is. Maar desondanks is er veel mogelijk, als we maar samenwerken en vooruit kijken. En niet te snel problemen willen zien", aldus Remkes.

Het uitgangspunt van PROVADA is meer dan ooit het inspireren van de vastgoedbranche om de markt weer vlot te trekken, overstijgend te denken, echte oplossingen te vinden en vervolgens samen in beweging te komen. Om deze boodschap kracht bij te zetten, start PROVADA dit jaar met een Opening Statement, een speech van Johan Remkes op dinsdagochtend om 10.30 uur in de centrale hal.

Drie themapleinen
Nieuw is het Maatschappelijk Vastgoedplein, voorheen het Zorgvastgoedplein dat bedrijven die actief zijn op het gebied van cultuur, onderwijs en zorgvastgoed, de mogelijkheid biedt zich te presenteren aan de overige standhouders en bezoekers van de PROVADA. Verschillende thema's zijn in een aantrekkelijk inhoudelijk programma verwerkt.

Voor het derde opeenvolgende jaar zal de PROVADA Green Market en het PROVADA Green Forum gerealiseerd worden, het centrum van wat men de drie duurzame dagen noemt. In 2009 is PROVADA een samenwerking aangegaan met de Dutch Green Building Council om het thema 'Duurzaamheid' uitgebreid op de kaart te zetten. Triodos Bank en AgentschapNL hebben zich hierbij aangesloten als mede founder. Gezamenlijk met PROVADA staan deze drie partijen garant voor een hoogwaardig en gevarieerd inhoudelijk programma. Op 9 juni wordt in het Green Forum de winnaar van de Duurzame Innovator Pitch 2011 bekendgemaakt. De genomineerden mogen hun idee dan presenteren aan de jury.

De woningcorporaties Com.wonen, de Alliantie, Eigen Haard en Portaal presenteren zich gezamenlijk op het Corporatieplein. Hier vindt het PROVADA Corporatiedebat plaats op donderdagmiddag. Dagelijks zijn er presentaties en (discussie)bijeenkomsten over thema's als (binnenstedelijke) gebiedsontwikkeling, ketensamenwerking, duurzaamheid, maatschappelijke huisvesting, innovatie en de nieuwe Europese regels.

Ontwikkelaarsdebat
Tom van ‘t Hek zal op woensdag 8 juni samen met experts Dick van Hal (Bouwinvest) en Edo Arnoldussen (RVOB) met de debatleden in gesprek gaan over de vraag of de bestaande voorraad een transformatie moet ondergaan of moet worden herontwikkeld. Wat zijn de consequenties voor de ruimtelijke inrichting van beide mogelijkheden en is het daarin nog mogelijk om marktconform te programmeren? Daarnaast heeft de huidige tijd ervoor gezorgd dat de ontwikkelaars weer kritisch naar hun vak zijn gaan kijken. Hoe ziet de toekomst van het vak zelf eruit en hoe gaat men ervoor waken dat de core business van de ontwikkelaar niet weglekt?

Financieringsdebat
Onder leiding van Frits Huffnagel vindt het PROVADA Financieringsdebat plaats op donderdag 9 juni. In gesprek met enkele experts zullen de financiers spreken over belangrijke thema's waarbij onderwerpen als Basel III, ‘the Wall of Debt' maar ook ‘the Wall of Money' aan de orde zullen komen. Heeft Basel III ervoor gezorgd dat de kapitaalreserves zijn verhoogd? Zijn we wel klaar voor de toekomst? Gaat het wel om een ‘new Ball game' of zijn de gewenste aanpassingen voor de toekomst nog niet gemaakt? Want hoe gaan we om met de herfinancieringen? En wat is de relatie tussen cash flow en duurzaamheid?

Makelaarsdebat
Onder de titel ‘Mooi oud worden' presenteert Tom van 't Hek op dinsdagochtend 7 juni het PROVADA Makelaarsdebat. In een tijd van een grote leegstand is het van belang vooruit te kijken naar de kansen en de oplossingen van de bestaande voorraad. Experts en panelleden zullen zich buigen over bijvoorbeeld de rol die duurzaamheid daarin kan en moet spelen en wie structuur gaat brengen in de regulering op gebied van de Ruimtelijke Ordening. Maar ook wie het moment van ‘time for a change' gaat regisseren, en wie ervoor gaat zorgen dat de impasse wordt doorbroken en hoe wij ervoor zorgen dat ons land weer mooi opgroeit.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022