NMa ziet misstanden bij huizenveilingen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft rapporten opgemaakt tegen 15 personen die via executieveilingen handelen in onroerend goed, zoals woonhuizen en bedrijfspanden. De NMa heeft hiervoor een aantal bewijzen hiervoor op een rij gezet, zo blijkt uit analyse door Vastgoedjournaal.

In een reactie hierop zegt Ron Ruijs van het onafhankelijke onroerendgoedveilinghuis Vastgoed-Auctions: "Wij bieden de banken al een aantal jaren de mogelijkheid om voor de executieveiling uit deze panden vrijwillig te laten veilen via Vastgoed-Auctions.nl. Met onze vrijwillige veiling richten wij ons op de particuliere koper, die op een transparante wijze voor een aantrekkelijke prijs een woning kan kopen. In tegenstelling tot een executieveiling krijgt hij hierbij de mogelijkheid het pand te bekijken en kan kopen met de gebruikelijke voorbehouden. Hierdoor ligt de gemiddelde opbrengst vele malen hoger dan wanneer zo'n pand geëxecuteerd wordt. Wij hebben al een aantal panden met succes voor de executieveiling uit verkocht voor BLG Hypotheken en Nationale Nederlanden, echter nog niet op grote schaal.

Het argument om het niet te doen is dat de meeste banken hun processen niet aan willen passen. Het is algemeen bekend dat er bij de executieveilingen onderlinge prijsafspraken gemaakt te worden, zowel bij het notariaat als bij de banken zelf. Het is voor ons dan ook onbegrijpelijk dat de banken nog niet op grote schaal gebruik maken van de mogelijkheid die wij bieden om tot een maximale verkoopopbrengst te komen, in het kader van de zorgplicht zouden zij toch altijd de restschuld moeten beperken."

Lees verder op VJ Profs.Reacties


Laatste nieuws