NVM Online Bieden nu ook voor agrarische objecten en landbouwgrond

NVM Online Bieden is een alternatief voor verkoop bij inschrijving. Kopers krijgen de gelegenheid in een online omgeving de verkoopprijs tot stand te laten komen. Het biedproces is transparant: iedereen kan het bieden volgen. “Online Bieden speelt in op de trend om zaken snel en eenvoudig te regelen via het internet,” aldus Edzard Bijvoet, Directeur Online Bieden bij NVM Holding,

Voor gewilde woningen en andere objecten konden geïnteresseerden tot voor kort vaak enkel reageren via gesloten inschrijving. Oftewel: een envelop met daarin een bod.

Het was maar afwachten hoe de rest van de biedingen uit zou vallen, veel hoger of juist veel lager. NVM Online Bieden maakt het biedproces transparanter. “Deze tool geeft openheid van zaken”, legt Bijvoet uit. “Geïnteresseerden kunnen zelf besluiten hun bod al dan niet te verhogen. Niemand hoeft achteraf te denken ‘als ik dat had geweten, had ik een hoger bod geplaatst’. Ook verliezers kunnen verklaren waarom ze het niet geworden zijn.”

Spelregels
In januari 2020 is NVM Online Bieden gelanceerd voor de woningmarkt. Met die tool kan ook op woonboerderijen geboden worden. Dit voorjaar is Online Bieden ook in te zetten bij de verkoop van percelen grond, grasland, bouwland en bos.

Bijvoet: “Hier gelden net andere spelregels dan op de woningmarkt. Een zakelijke transactie is bijvoorbeeld meteen bindend, bij woningen heb je bedenktijd."
De verkoopmakelaar bepaalt een start- en sluitingstijd waarin geboden kan worden op het object. Vervolgens stuurt hij aspirant-kopers via de tool per e-mail een uitnodiging voor Online Bieden.

Zij krijgen een biednummer (voor de privacy) en kunnen zelf aangeven welke voorbehouden voor hen gelden. Bijvoet: “Iedereen met een uitnodiging kan wereldwijd meebieden op dat betreffende object. Het biedproces is zichtbaar voor iedereen, ook voor de buurman die zelf niet meebiedt. Daarmee creëren we veel meer transparantie.”

Online bieden past in deze tijd
In landen om ons heen is het kopen van een huis via een biedingsproces al langer gemeengoed. Bijvoet: “Het gemak van deze manier van verkopen past bij deze tijd. Online Bieden zorgt voor een korter verkoopproces en levert meer biedingen met betere verkoopprijzen op. De verkoopmakelaar bepaalt wie mee mag doen aan de biedingen en is er verantwoordelijk voor dat dit serieuze kandidaten zijn.”

Overigens is de hoogste bieder niet per se ook de koper. De verkoper bepaalt in overleg met de makelaar aan wie hij het object gunt. Behalve de prijs, wegen namelijk ook andere voorwaarden en voorbehouden mee.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Braks, projectmanager Beleid & Kwaliteit, via het e-mailadres: p.braks@nvm.nl.

Reacties