Vloerlampen verbinden de voordelen van een op ooghoogte geplaatst licht met een draagbare, flexibele inzetbare lamp. Of als ondersteunende basis verlichting in de vorm van een up light of sfeervol lichtobject. Elegant, klassiek of modern? Diverse lichtbronnen zoals halogeen, led of spaarlampen zijn toepasbaar.

Vloerlampen gemaakt van natuurlijke materialen geven een warm, sfeervol licht in de slaapkamer of in het woongedeelte. Booglampen met grote lampenkappen verspreiden het licht rondom gelijkmatig en maken een modern interieur compleet. Erg populair is de driepoot staande lamp met een kap. Het onderstel is van hout of staal. Meestal zijn in dezelfde variant tafellampen en plafondlampen verkrijgbaar.

Klassiekers
Design klassiekers zijn er in overvloed. Zeer bekend en geliefd is de Arco booglamp met de marmer voet. De Arco booglamp is ontworpen in 1962 door de broers Achille en Pier Giacomo Castiglioni. De lamp werd ontwikkeld in opdracht van de Italiaanse lampenspecialist Flos. De lamp is beroemd geworden om de marmeren voet en gepolijste aluminium kap. Dankzij de intelligent ontworpen boog, heeft de lamp een maximaal bereik van tweeëneenhalve meter waardoor de verlichting in feite plafond hoogte heeft. De marmeren voet van 55 kilo zorgt voor een stabiele plaatsing. Het aluminium gedeelte van de Arco Booglamp is in standen in te stellen en heeft een draaibare kap voor een nauwkeurige lichtregeling.

Design
Artemide staat ook garant voor design wat blijft. Het Italiaanse merk Artemide werd in 1959 opgericht door Ernesto Gismondi en Sergio Mazza. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een grote speler op het gebied van design lampen en verlichting. Een van de bekendste series van Artemide zijn de Tolomeo, Nur en Tizio lampen. Al deze series uit het assortiment van Artemide zijn ontworpen door Michele de Lucchi en Giancarlo Fassina.

De Artemide Tolomeo vloerlamp is in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. De Artemide Tolomeo Mega heeft een hoogte van minimaal 327 cm en maximaal 334 cm. Als de design lamp de bovenste arm in 90 graden heeft staan, is de maximale hoogte 238 cm en de maximale breedte 113 cm. De lampenkappen van de design lamp zijn in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. De grootste lampenkap heeft een diameter van 42 cm. De Artemide Tolomeo Mega is gemaakt van aluminium, kunststof en zijde.

De behoefte aan licht neemt bij het ouder worden toe. Het gezichtsvermogen verandert en met name bij het lezen in huis is licht belangrijker geworden. Presbyopie is een van de meest voorkomende aandoeningen aan het oog na je 40ste. Het probleem is best gemakkelijk te verhelpen met een leesbril of bifocale bril en natuurlijk goede verlichting.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen