Coronaproof parkeren een must: open nú je garage

Files en parkeerdruk nemen fors toe als de samenleving na de coronacrisis weer op gang komt. Dat verwacht Henk van Zuylen, emeritus hoogleraar Dynamisch Verkeers- en Transportmanagement aan de TU Delft. Hij rekent op vollere wegen en drukbezette parkeerplekken, omdat mensen post-corona liever met de auto reizen dan dat ze in het OV stappen.

Van Zuylen baseert zijn verwachtingen op twee wetenschappelijke studies: een Chinees praktijkonderzoek en Nederlandse modelberekeningen. In de onderzochte steden neemt het verkeer gedurende de spitsperiodes met zo’n 20% toe. Ook de ANWB ziet dat het nu al drukker wordt, mede omdat mensen het openbaar vervoer massaal mijden.

Meer met auto reizen?
Deze onderzoeksresultaten zetten je wel aan het denken. Wat kunnen we leren van de ervaringen en data uit China? Wat als mensen inderdaad meer met de auto gaan reizen? Bedrijven werken aan maatregelen die medewerkers en bezoekers vragen met eigen vervoer te reizen. En het OV mag straks – aldus premier Rutte in de persconferentie van 6 mei – alleen gebruikt worden voor ‘noodzakelijke’ reizen. We kunnen dus maar beter goed voorbereid zijn op meer verkeer. Op de weg leidt de toename aan automobilisten tot meer files, en in de stad tot een hogere parkeerdruk. Grote steden hebben immers een beperkte capaciteit aan straatparkeerplekken. Wie hier wilt staan moet flink in de buidel tasten.

Coronaproof parkeren
Gelukkig is er een manier om die parkeerdrukte op te vangen. Die oplossing ligt bij data en technologie. Van alle parkeerlocaties in hotels, appartementencomplexen en kantoorgebouwen staat gemiddeld85% in normale tijden leeg. Dat geldt zélfs voor de grote steden. Bij ParkBee kunnen we met slimme, technologische oplossingen en tegen geringe kosten deze parkeerplekken toegankelijk maken voor het publiek. Hiermee bieden we een betaalbaar alternatief voor straatparkeren.

Deze oplossing komt tegemoet aan alle vereisten van de anderhalvemetereconomie. Met kentekenherkenning kunnen bezoekers een parkeergarage moeiteloos in- en uitrijden. Slagbomen en toegangsdeuren kunnen via de smartphone eenvoudig geopend worden. De parkeerkosten rekenen ze eenvoudig af via hun smartphone. Geen rijen, geen kaartjesautomaten, geen knopjes: coronaproof parkeren in optima forma.

Gevonden geld, geen gedoe
Voor vastgoedeigenaren levert deze oplossing tegelijkertijd extra inkomsten en vastgoedwaarde op. Dat is fijn, want in een tijd waarin de omzet onder druk staat, wordt het optimaliseren van de inkomstenstroom weer belangrijk. Parkeren had voor de coronauitbraak vaak een lage prioriteit (het zit letterlijk weggestopt onder de grond). Vastgoedeigenaren waren vooral bezig met vullen van de woningportefeuille of kantoorvierkantemeters, maar “vergaten” dit ook voor hun parkeergarage te doen. Parkeren betekende gedoe en leidde daarmee tot kosten.

Hier ligt dus aantrekkelijk omzetpotentieel voor vastgoedeigenaren. Met de verwachte parkeerdruk na de lockdown kunnen we dit razendsnel activeren. De voordelen van coronaproof parkeren zijn daarom tweeledig. Enerzijds is het een oplossing voor de verwachte parkeerdruk, anderzijds is het een optimale benutting van assets. Eén voorwaarde: de oplossing moet klaar zijn voordat de parkeerdrukte toeneemt. Hoe eerder, hoe beter. Want de parkeerdrukte lijkt nu misschien nog ver weg, binnen mum van tijd staan de auto’s op de stoep.

Een bijdrage van Rutger Schuur, Chief Investment Officer bij ParkBee. Kijk voor meer informatie op parkbee.com/vastgoed of neem contact op met Rutger Schuur via r.schuur@parkbee.com of 06-51728342.Reacties


Laatste nieuws