Hoewel de bandbreedte waarbinnen belastingadviseurs kunnen opereren door strengere EU-regelgeving is geslonken, zijn er nog altijd veel beslismomenten waarop de belastingadviseur voor vastgoedpartijen het verschil kan maken. Timing, vorm en snelheid zijn daarin bepalend.

"Kort gezegd kun je sturen op timing en op structurering," zegt Susan Raaijmakers, partner van Taxand Nederland. "Het moment waarop je vastgoed, zoals een bestaand pand of een bouwterrein, koopt en de structuur waarin je de transactie vat, zijn bepalend voor de fiscaliteit. Er zijn altijd meerdere scenario’s denkbaar. Valt de transactie onder de overdrachtsbelasting of de BTW? Koop je een BV of stenen? Wanneer vindt sloop van opstallen plaats? Sluit je een turnkey-overeenkomst of losse koop/aanneming-overeenkomsten? Hoe kader je de waardering in? Door over dat soort vragen vooraf goed na te denken kun je een businessmodel rendabel maken, ondanks de momenteel vaak hoge prijs voor vastgoed."

Het hele interview teruglezen? Klik hier. Dit artikel is onderdeel van de Special Bijzondere Projecten, om de gehele Special te lezen, klik hier. 

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021