ECB verhoogt rente, beraadt zich op verdere stappen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn voornaamste rentetarief donderdag zoals verwacht verhoogd met 25 basispunten tot 1,25%, maar laat niet veel los over eventuele vervolgstappen.

President Jean-Claude Trichet zegt in een toelichting dat de centrale bankiers van het eurogebied die het bestuur van de ECB vormen de prijsstabiliteit "nabij blijven monitoren" en dat de inflatierisico's "opwaarts gericht" zijn.
Deze bewoordingen zijn vergelijkbaar met die in de verklaringen van de bankpresident in aanloop naar de verhoging van donderdag. Echter, toevoegingen als 'sterke waakzaamheid' en 'zeer nabij monitoren' die op de vorige bijeenkomst klonken bleven achterwegen.

Bestuurders waren volgens Trichet "unaniem" en "zeer snel" bij het nemen van zijn beslissing. "Maar, het bestuur heeft niet besloten over verhogingen in de toekomst", voegt hij eraan toe.
De bankpresident stelt dat de verhoging van de herfinancieringsrente, of wel het refi-tarief, met 25 basispunten tot 1,25% het doel heeft de inflatieverwachtingen in het eurogebied te "verankeren". Hij wijst hierbij op de laatste inflatiecijfers en waarschuwt dat hogere grondstoffenprijzen niet tot een loonprijsspiraal mogen leiden.
Hij vindt dat het remmend effect van de renteverhoging op de economie en de werkgelegenheid ook weer niet overdreven moet worden. "Het monetair beleid blijft zeer accommoderend".

Ten aanzien van alle niet-standaard maatregelen die de centrale bank de laatste jaren nam, herhaalt Trichet dat ze "tijdelijk" van aard zijn. Naast het extreem soepele beleid om geld te lenen aan banken, heeft de ECB voor miljarden aan obligaties, vooral van zwakke eurolanden, gekocht.

Trichet vertelt verder dat de ECB Portugal heeft aangemoedigd om aan te kloppen bij het Europees steunfonds.
Woensdag werd bekend dat de Portugezen hieraan gehoor hebben gegeven. Het gevolg is dat de financiering van de overheid van het Zuid-Europese land tijdelijk wordt overgenomen door het fonds en minder afhankelijk wordt van een door de ECB ondersteunde obligatiemarkt.

Trichet toont zich niet erg onder de indruk van het pakket aan hervormingsmaatregelen waartoe besloten werd op de laatste Europese top. Hij wil ingrijpender en dwingender hervormingen die de economie een impuls moeten geven.
De renteverhoging waartoe de centrale bankiers uit het eurogebied tijdens hun maandelijkse vergadering besloten, was de eerste sinds juli 2008. De rente heeft 23 maanden op het historisch uiterst lage niveau van 1,0% gestaan.
Het verhogen van de tarieven werd door marktwaarnemers alom verwacht. Na het besluit toonden ze zich niet erg onder de indruk van Trichets woorden.

De euro koerst om 16.00 uur iets lager op $1,4292, tegen $1,4330 woensdag om circa 18.00 uur.Reacties


Laatste nieuws