Centrum Groningen plek voor woongemeenschap 50-plussers

Na een jarenlange intensieve samenwerking door stichting Ebbingehof, Moriko Kira Architects en gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen, werd vanochtend de laatste stap gezet richting realisatie. Met de officiële ondertekening van de aannemings- overeenkomst door stichting Ebbingehof en de aannemende partij Trebbe, is de realisatie van het bijzondere wooncomplex officieel een feit.

Binnen anderhalf jaar tijd ontvouwt zich in het Ebbingekwartier, op het voormalige Circus-, Boden- en Gasfabriekterrein, de bijzondere moderne woongemeenschap Ebbingehof met veertig huurappartementen voor 50-plussers, waarvan 10 appartementen voor sociale huur. Met het nieuwe complex wordt invulling gegeven aan de laatste fase van de bouw op de volledig ondergrondse parkeergarage Boterdiep.

Bijzonder stukje Ebbingekwartier
Ebbingehof is een initiatief van aspirant-bewoners verenigd in de stichting Ebbingehof. In samenwerking met architect Moriko Kira Architects en VanWonen is een plan ontstaan om een woongemeenschap voor 50-plussers te ontwikkelen dat volledig aansluit bij de wensen en visie zoals de toekomstige bewoners voor ogen hebben. Belangrijke pijlers in de ontwikkeling zijn autonomie, betrokkenheid en zingeving. VanWonen geeft hiermee invulling aan haar missie om woningen en leefomgevingen te creëren waarin iedereen zich thuis voelt.

Urbain van het Erve, projectontwikkelaar VanWonen: ‘Dit project is meer dan bijzonder te noemen. Gezien de complexiteit van de opgave was het op voorhand geen vanzelfsprekendheid dat deze ontwikkeling zou slagen en ik ben dan ook trots dat het gelukt is. Complimenten aan alle betrokken partijen waaronder de gemeente Groningen en stichting Ebbingehof voor de getoonde volhardendheid en duidelijke visie, waarmee we na een meerjarige intensieve samenwerking aan de vooravond van realisatie staan.

Bovenop een bestaande parkeergarage, waarbij aardbevingsbestendigheid het uitgangspunt is, verrijst binnen afzienbare tijd een prachtig gebouw; een meerwaarde voor het Ebbingekwartier én de stad. Mark Jaspers, projectmanager bij Trebbe die het plan gaat realiseren, vult aan: ‘De ondertekening van de overeenkomst is de start van de bouwfase, maar zeker ook een mijlpaal die de afronding van de intensieve voorbereiding markeert. Ik blik terug op een mooie periode waar we samen met toekomstige bewoners en VanWonen gedurende het gehele proces prettig hebben samengewerkt aan een uitdagend gebouw, op technisch en logistiek vlak.’

Noaberschap
Stichting Ebbingehof biedt 50-plussers een plek in de moderne gemeenschap, vanuit het ‘Noaberschap’ gedachtengoed. Bewoners genieten in vrijheid van het Groningse stadse leven, in rust en ruimte, maar zijn ook in verbinding met andere bewoners. Met voorzieningen als een binnentuin, dakterras en gemeenschappelijke ruimte is er veel ruimte voor ontmoeten. Stichting bestuurder Joan Stam en toekomstige bewoner van Ebbingehof: ‘Het stichten van een wooncomplex als Ebbingehof past in de Groningse traditie van de gasthuizen, maar ook in onze eigen tijd. We willen een gemeenschap vormen die open staat naar de rest van de samenleving en waar hulp en bijstand de norm is, in plaats van ieder voor zich.’

Het complex komt naast het Student Hotel en tegenover een basisschool die in aanbouw is. De stichting wordt eigenaar van het appartementengebouw, waardoor het beheer in eigen handen blijft. Inmiddels is van de veertig huurwoningen driekwart verhuurd. De sociale huurwoningen zijn toegewezen. De realisatie door Trebbe zal aankomende maand van start gaan.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen