Hoe bepalend is de inrichting van een kantoorruimte?

Een kantoorruimte moet de ambiance van het bedrijf uitstralen. De locatie is in belangrijke mate bepalend. Vervolgens de inrichting. Het kantoor van een architectengroep zal er anders uitzien dan een accountantskantoor. Maar in beide kantoren werken mensen.

Effect
De inrichting van een kantoor heeft invloed op hoe werknemers en klanten zich voelen wanneer ze binnen zijn. Een interieurarchitect kan goede adviezen geven over licht, kleur en aankleding. Ook de werkeisen met betrekking tot klimaat is een essentieel punt. De klimaatbeheersing en ventilatie dienen in orde te zijn, maar bijvoorbeeld extra planten zorgen niet alleen voor extra zuurstof, maar brengen ook sfeer in de werkruimte.

Licht
Direct daglicht helpt om goed en prettig te werken. Niets is beter dan daglicht. Dit is niet voor elke werkplek te realiseren zodat kunstlicht noodzakelijk is. Blauw led licht benadert het meest het natuurlijke licht. Bij de aankleding zal ook gekeken moeten worden naar de geluidsabsorptie van wanden en plafonds. Voorkomen dient te worden dat er grote galmende ruimtes ontstaan. Geluidshinder is een grote stress veroorzaker op het werk.

Werkplek
Een keuze moet worden gemaakt of medewerkers beschikken over een eigen werkplek of dat er met flexplekken wordt gewerkt. Mensen blijken nog steeds een voorkeur te hebben om een eigen bureau te hebben. Het inrichten met de ingelijste gezinsfoto geeft een soort thuisgevoel wat als prettig wordt ervaren. Naast een eigen werkplek is de mate van eigen ruimte bepalend. Medewerkers moeten niet te dicht op elkaar zitten.

Minimaal anderhalve meter van elkaar op voor ieder minstens vijf vierkante meter, en niet meer dan acht mensen in één ruimte.

Ergonomie
Kantoormeubilair is gebonden aan ergonomie en functionaliteit. Deze eisen hoeven geen inbreuk te doen aan design. Met name de stijlkeuze is belangrijk voor de outlook van het bedrijf. Vele bedrijven kiezen meubilair vaak op kleur in overeenstemming met het logo. Blauw is een veelvoorkomende kleur bijvoorbeeld. De ander gaat kiezen voor een industriele outlook.

Robuustetafels.nl biedt grote robuuste tafels voor vergaderruimten die in elke gewenste afmeting gemaakt kunnen worden. Uit een studie blijkt dat elektrisch verstelbare zit- en stabureaus zorgen voor een betere houding en fittere werknemers, maar zijn wat designkeuze betreft enigszins beperkt. Uit dezelfde studie blijkt dat verstelbare of kantelbare stoelen weinig meerwaarde opleveren.

Betrek voor de inrichting niet alleen stylisten in. Betrek ook de medewerkers bij dit proces. Vraag als werkgever wat ze van de inrichting vinden en hoe het beter zou kunnen. Zij moeten immers dagelijks in de ruimte werken.Reacties


Laatste nieuws