Verduurzamen van retailvastgoed is goed te doen

De Nieuwe Haagse Passage, de Rotterdamse Markthal of de Westfield Mall of The Netherlands. Mooie voorbeelden van duurzaam retailvastgoed. Ze scoren goed door een aantal voor de hand liggende aspecten: een voor het publiek aantrekkelijke multifunctionele binnenstedelijke ontwikkeling met goede OV-verbindingen.

Flexibiliteit met mogelijkheden tot herbestemming geldt als pluspunt. Maar ook positief zijn energiebesparende maatregelen, zoals LED-verlichting, energiezuinige liften, roltrappen en klimaatinstallaties. Voorzieningen voor afvalscheiding, waterbesparing en aandacht voor ecologie helpen ook mee om goed te scoren op duurzaamheid.

Breed scala aan certificieringen
Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden voor het verduurzamen van retailvastgoed. Door de beschikbaarheid van diverse certificeringen is meetbaar hoe duurzaam uw vastgoed is. Het European Council of Shopping Centers (ECSC) is een van de aanjagers geweest voor het verduurzamen van retailvastgoed volgens LEED en BREEAM. Dat heeft geleid tot brede acceptatie van het BREEAM-label binnen Europees verband. Een vergelijkbare ontwikkeling heeft zich voorgedaan met GRESB, een internationaal meetinstrument voor duurzaamheid van vastgoedportefeuilles. Retailbeleggers die deelnemen aan GRESB stellen eisen aan de duurzaamheid van hun vastgoed, met BREEAM-score Very Good als minimum - dit is de een na laagste score.

Duurzaamheidscertificaat met een hoge score
Er wordt begonnen met een nulmeting om te zien welke score gehaald wordt en wat realistische mogelijkheden zijn om die score te verbeteren. Neem bijvoorbeeld Louwman. Louwman had oorspronkelijk een BREEAM-Excellent (de één na hoogste score) gepland voor hun Toyota-vestigingen in Rotterdam Zuid. Na onderzoek door C2N bleek Outstanding, de hoogste BREEAM score, haalbaar en financieel aantrekkelijk. Louwman nam het advies over en heeft een aantal aanpassingen gedaan. Met als resultaat de hoogste BREEAM-score. Een uitzonderlijke prestatie geheel in lijn met het initiatief van ECSC.

Ook advies nodig over verduurzamen van uw (retail)vastgoed en het verkrijgen van de hoogst mogelijke certificering? Neem contact op met C2N - www.c2n.nlReacties


Laatste nieuws