Welke invloed heeft het energielabel op woningen?

Een energielabel is een verplicht document waarin beschreven staat hoe zuinig een woning is. Dat is handig voor kopers en huurders. Zij kunnen zo in één oogopslag zien of de woning die ze op het oog hebben zuinig is of niet. Dit heeft namelijk consequenties voor hun energierekening, het wooncomfort en de CO2-uitstoot.

Waarom energiezuinig huis kopen of huren?
Door voor een huis te kiezen met een groen energielabel (label A of B) zal de energierekening een stuk lager liggen in vergelijking met een minder energiezuinig huis. In de loop van de jaren kan deze besparing oplopen tot honderden euro's. De koop- of huurprijs zal misschien een stuk hoger liggen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd met goedkopere energie.

Uiteraard is het logisch om op voorhand energie te vergelijken en te kijken of er sowieso kan bespaard worden op de energiekosten. Energieleveranciers geven graag een welkomstkorting aan nieuwe klanten en de aankoop of het huren van een nieuwe woning is het ideale moment om van energieleverancier over te stappen.

Daarnaast biedt een energiezuinig huis nog meer voordelen. Door de gevel- en vloerisolatie zal een energiezuinig huis voor comfortabeler wonen zorgen. Geen last van koude voeten of kou van muren en ramen en minder geluidslast van buiten. Ook de CO2-uitstoot wordt beperkt en dat is goed voor het milieu.

Energiezuiniger wonen
Om een huis energiezuiniger te maken, moeten er enkele investeringen worden gedaan. Hier zijn enkele zaken die aangepakt kunnen worden om het energielabel beter te maken:
-Gevelisolatie
-Vloerisolatie
-Dakisolatie
-Dubbel glas
-Zonnepanelen
-Warmtepomp op elektriciteit

Alles bij elkaar kost dit uiteraard een aardige duit, maar deze investeringen verdienen zichzelf terug bij de verhuur of de verkoop van de woning. Een energiezuinige woning stijgt namelijk in waarde én wordt over het algemeen sneller verkocht dan woningen met een slechter energielabel.

Rol van woningmakelaar
Voor de verkoop of verhuur van een woning kan een woningmakelaar tips geven voor het verbeteren van het energielabel. Vastgoedjournaal heeft vastgesteld dat dit niet altijd gebeurt. Maar niets belet een verkoper of verhuurder om met de woningmakelaar om de tafel te gaan zitten en de vraag te stellen.

Vanuit zijn ervaring op de vastgoedmarkt is de woningmakelaar de geknipte persoon om meer informatie te geven over de mogelijkheden en over de trends in de woonmarkt. Het is ook meegenomen als hij de regio kent en meer informatie kan verstrekken over de situatie in andere panden die te koop of te huur staan. Zo kan een verkoper of verhuurder afwegen of de investeringen het waard zijn om uit te voeren.Reacties


Laatste nieuws