Wie denkt dat nieuwbouw het meest energiezuinig is, komt bedrogen uit. Bij veel nieuwbouw sijpelt juist een groot deel van de warmte via de betonnen vloer weg. Dat moet en kan ook anders. VJ sprak hierover met Ton Willemsen, directeur van isolatiespecialist TonZon.

Om met een heilig huisje te beginnen: spouwmuurisolatie helpt nauwelijks. Het verbetert de isolatiewaarde wel iets maar voldoet bij lange na niet aan de tegenwoordige eisen. Voor hogere isolatiewaardes moet je juist aan de binnen- of buitenkant isoleren.

Dat is waar de in Enschede gevestigde isolatiespecialist TonZon in excelleert: het leveren van bijzondere, extreem efficiënte isolatiematerialen voor woningen, kantoren en bedrijfsruimten met zeer korte terugverdientijden. Het bedrijf is uitvinder van het opvouwbare isolatiemateriaal waarbij de benodigde lucht pas op de plaats van bestemming in het materiaal wordt opgesloten. Daarmee heeft dit bijna 40-jarig bedrijf als het ware de thermosfles flexibel gemaakt. TonZon is de pionier op het gebied van vloerisolatie waarover straks meer.

Inmiddels fabriceert het bedrijf waar dertig mensen werken, een brede waaier aan isolatieproducten die bedoeld zijn voor het isoleren van vloeren en muren maar ook van CV-leidingen. Daarnaast verkoopt TonZon warmte-leverende producten als elektrische infrarood warmtepanelen die meer warmte naar voren uitstralen en minder naar achteren. 

‘Voor de fabricatie van onze producten en verpakking schakelen we de sociale werkplaatsen uit de regio in. We laten dus niets in China maken”, zegt Ton Willemsen, directeur van TonZon.

Willemsen ziet de vraag naar de TonZon-producten jaar-op-jaar flink stijgen maar zou nog meer onder de aandacht willen komen onder (vastgoed)managers die zich bezighouden met energiebesparing en verduurzaming.

VJ: Wat kan TonZon betekenen voor al die kantoorbeleggers en -eigenaren die hun kantoor uiterlijk in 2023 op minstens energielabel C moeten brengen?
“Wij kunnen een klimaatefficiënte dakisolatie leveren. Daaronder zit een opvouwbaar product dat in bestaande systeemplafonds onder een plat dak kan worden aangebracht. Daarmee kan in de zomer op aircokosten worden bespaard en in de winter op stookkosten.“

“Ook kunnen wij de isolatie leveren voor klimaatefficiënte voorzetwanden, zodat met minder ruimteverlies meer isolatiewaarde kan worden gecreëerd dan met de nu vaak toegepaste metalstuc wanden waarbij wanden een make-over krijgen met metallook stuc.”

TonZon levert ook radiatorfolie die onzichtbaar zijn isolerende werk verricht. “Daardoor is het bij uitstek geschikt voor publieke ruimtes zoals scholen, gemeentehuizen, dorps- buurt- en wijkcentra.” 

Interessant is de bandagefolie die TonZon kan leveren waarmee het energieverlies tijdens transport door geïsoleerde CV-buizen in onverwarmde ruimtes kan worden gehalveerd.

VJ: Maar met welke isolatieproducten kunnen kantooreigenaren het snelst hun kantoren energiezuinig maken? We zijn zo in 2023.
“Met de radiatorfolie en de bandagefolie kan waarschijnlijk de snelste winst worden geboekt. Met een energetische terugverdientijd van slechts enkele winterdagen zijn dit de meest klimaatefficiënte producten ter wereld. De economische terugverdientijd is afhankelijk van de kosten die gemaakt worden bij het aanbrengen”, legt Willemsen uit.

VJ: Hebben jullie een voorbeeld van een pand dat jullie energiezuinig gemaakt hebben?
"Bij de Jan Lighthart school in Zutphen zijn alle warmtelekken aangepakt. Zo zijn de radiatoren aan de achterzijde afgeschermd tegen stralingsverliezen. De geïsoleerde CV-buizen in de kruipruimte zijn extra omwikkeld met TonZon HR-Bandagefolie en ook de stookruimte is aangepakt. Het retourwater komt nu 10 graden warmer aan dan voorheen. De ketel hoeft nu minder warmte toe te voegen om het weer op (de lagere) aanvoertemperatuur te krijgen. De beheerder heeft alleen nog enkele installatietechnische verbeteringen aangebracht zoals het waterzijdig inregelen. De gasbesparing bedraagt bijna 50%, een gouden combinatie."

VJ: Kunnen woningontwikkelaars ook direct bij TonZon terecht en met welke producten?
“Jazeker, wij leveren ook business to business”. 

VJ: Opvallend is te lezen op de site van TonZon dat ‘oude’ woningen met houten vloeren duurzamer en energiezuiniger te krijgen zijn dan nieuwbouw met betonnen vloer. Bovendien zijn oude huizen comfortabeler dan nieuwe omdat er minder binnentrekkend vocht binnenkomt. Krijgt u ontwikkelaars al overtuigd dat zij meer huizen moeten bouwen met houten ondervloer?
“Nog niet. Dit energievoordeel tijdens de levensduur komt geheel voor rekening voor de bewoners. Misschien dat de stikstofcrisis een handje gaat helpen. Bovendien zijn voor houten vloeren die door ons zijn geïsoleerd veel minder vrachtwagens nodig dan voor een betonvloer met EPS-isolatie.” 

Wat de subsidiemogelijkheden betreft kunnen particulieren sinds september subsidie in het kader van de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aanvragen om hun koopwoning te isoleren. Het handigst is volgens Willemsen is om de subsidie aan te vragen voor vloerisolatie - omdat daarmee tot 40% op de totale stookkosten is te besparen. De SEEH-regeling mag namelijk maar één keer worden aangevraagd.

VJ: Wat zijn bij TonZon momenteel de ‘hardlopers’ onder de isolatieproducten?
“Op dit moment zijn dat de Thermoskussens voor vloerisolatie en de radiatorfolie die onzichtbaar zijn werk doet. Wat dat laatste betreft: de Hogeschool Utrecht is hierin recordhouder. Daar is nu 2,6 kilometer aan radiatorfolie van ons in verwerkt.” 

VJ: Jullie zijn de uitvinders van het opvouwbare isolatiemateriaal. Komen er nieuwe revolutionaire toepassingen aan die jullie momenteel aan het ontwikkelen zijn?
“Voor de vastgoedsector is onze WTW-folie (warmteterugwin-folie) een zeer interessante nieuwe toepassing. Dit product is zondag 1 december te zien in het programma GreenMakeOver bij SBS6 om 16:25 uur. Daarmee verliezen CV-buizen onder de vloer geen warmte meer aan de kruipruimte. Met deze WTW-folie komt de warmte die voorheen verloren ging juist geheel ten goede aan de vloer en de woonkamer. Tevens werken wij aan een binnen-oplossing om oververhitting van woningen en gebouwen in de zomer tegen te gaan. Zeker met de twee hete zomers die we achter de rug hebben kan het uitgroeien tot een zinvolle toepassing. Daarnaast willen we komen met nieuwe betaalbare oplossingen voor het isoleren van prefabwanden en daken”, aldus Willemsen. 

Voor meer informatie, zie ook www.tonzon.nl 

Reacties

Volledig toegang tot Vastgoedjournaal?