Aan deze eisen moet een seniorenwoning minimaal voldoen

Ben jij van plan om in seniorenwoningen te investeren? Dit kan een goed idee zijn, aangezien er in veel steden sprake is van vergrijzing. Indien je een seniorenwoning wilt verhuren of verkopen, is het belangrijk dat de woning eerst aan bepaalde eisen voldoet. 

Op deze manier kun jij er zeker van zijn dat de koper of huurder het er naar zijn zin zal hebben. Bovendien win jij je investering op deze manier sneller terug. Indien een woning aan de juiste eisen voldoet, wordt het verhuren of verkopen ervan namelijk een stuk gemakkelijker. Bovendien is de woning op deze manier hoogstwaarschijnlijk ook meer geld waard. Ben jij benieuwd aan welke eisen de seniorenwoning moet voldoen? Hieronder lees je een aantal belangrijke eisen.

De woning moet de volgende aanpassingen hebben
Naarmate je ouder wordt, wordt je vaak ook minder mobiel. Veel senioren zitten in een rolstoel of hebben een rollator nodig. In dit geval is traplopen natuurlijk vrij lastig. Bovendien is traplopen ook vermoeiend voor veel ouderen die verder geen moeite met lopen hebben.

Vandaar dat veel seniorenwoningen slechts één verdieping hebben. Als je toch in een woning met meer dan één verdieping investeert, is het belangrijk dat je ook in bepaalde toevoegingen investeert. Een huislift kan bijvoorbeeld een fantastische investering zijn en maakt de woning direct meer waard. Het installeren van de huislift kan echter wel vrij prijzig zijn.

Indien dit jou te prijzig is, is een traplift wellicht een beter idee. Houd er tijdens het verbouwen van de woning continu rekening mee dat senioren vaak minder mobiel zijn. Probeer hoge opstapjes en dergelijke daarom te vermijden.

Kleine toevoegingen voor veiligheid
Behalve grote aanpassingen als een lift, is het ook een goed idee om in kleine toevoegingen te investeren en dan voornamelijk gefocust op de veiligheid. Dit geldt zeker als je de woning verhuurt, men heeft in dit geval namelijk weinig behoefte om nog allerlei aanpassingen te doen. Door middel van kleine investeringen, kun je een bepaalde seniorenwoning vele malen aantrekkelijker maken.

Een eerste punt dat van belang is in een seniorenwoning is de beveiliging ervan. Zo moet er aandacht besteedt worden aan de beveilings- of IP-camera’s. Zorg er dan wel voor dat er vooraf een duidelijke uitleg is geweest aan de personen die gebruik moeten maken van de camera’s en gekoppelde apps

Ook kun je denken aan de Swissvoice seniorentelefoon, maar deze zit niet op een vast telefoonstation. De Swissvoice is een mobiele telefoon die speciaal ontwikkeld is voor ouderen. Dankzij de grote buttons is het bedienen ervan erg eenvoudig. Met zo een aangepaste telefoon, is jouw seniorenwoning vele malen aantrekkelijker om in te wonen.

Bezoektip: Jaarcongres Seniorenhuisvesting op 19 november

Reacties

Lees onze special over Rotterdam Special