Wie in de vastgoedwereld actief is, weet als geen ander hoe belangrijk goede en snelle communicatie is om tot de beste zakelijke resultaten te kunnen komen. Een smartphone is in dat kader een onmisbaar hulpmiddel. Maar wat nu als blijkt dat het apparaat plotseling spoorloos verdwenen is?

Voorzorgsmaatregelen voorkomen problemen
Ongeacht of uw telefoon nu gestolen is of dat het toestel is zoekgeraakt, in alle gevallen speelt veiligheid een uiterst belangrijke rol. Wanneer het apparaat in verkeerde handen komt, kan dat namelijk tot erg vervelende situaties leiden. Door vooraf passende beveiligingsmaatregelen te nemen zijn de grootste problemen echter vrij gemakkelijk te voorkomen. In dit artikel nemen we wat dat betreft de belangrijkste opties met u door.

Een sterk wachtwoord als basis
In de eerste plaats is het natuurlijk erg belangrijk dat niet iedereen zomaar toegang tot uw telefoon kan krijgen, aangezien daar ongetwijfeld tal van vertrouwelijke persoonlijke en zakelijke gegevens in zijn opgeslagen. Het toestel van een sterk wachtwoord of een sterke pincode voorzien is daarom een allereerste vereiste. Kies in dat kader niet voor makkelijk te raden wachtwoorden, die met een beetje social engineering makkelijk te achterhalen zouden zijn.

Dus geen namen van familieleden of huisdieren, geen geboortedata en geen standaardcodes, zoals 0000 of 1234. Een sterke telefoonbeveiliging houdt niet alleen privacyschenders tegen, maar voorkomt ook dat ‘oneerlijke vinders’ het toestel snel naar de fabrieksinstellingen terugzetten, waardoor het apparaat veel lastiger getraceerd kan worden.

Voorkom misbruik van simkaart
Naast de smartphone zelf doet u er ook erg verstandig aan om de simkaart van een unieke pincode te voorzien, zodat misbruik daarmee wordt voorkomen. Wellicht heeft u veel tijd gestoken in het sim only vergelijken om tot het meest goedkope abonnement te komen.

Criminelen hebben daar echter geen boodschap aan en zullen een vrij makkelijk toegankelijke simkaart misbruiken om naar tal van dure telefoonnummers te bellen en te sms-en. Daarbij is het overigens niet uitgesloten dat die dure nummers ook eigendom van de crimineel zijn, zodat u dubbel en dwars gedupeerd wordt.

U bent in zo’n geval namelijk niet alleen uw telefoon kwijt, maar wordt ook nog eens op een hele hoge telefoonrekening getrakteerd. Dit soort vervelende omstandigheden zijn overigens niet alleen maar met een sterke pincode te voorkomen. Ook telecomproviders kunnen met voorzorgsmaatregelen helpen. Via hun website kunt u bijvoorbeeld in de instellingen aangeven dat u het bellen naar dure betaalnummers voortaan automatisch wilt blokkeren.

Toestel op afstand deactiveren
Tenslotte is het bij de meeste moderne smartphones ook mogelijk om deze op afstand te deactiveren. Die instelling zal echter wel eerst geactiveerd moeten worden voordat u er op een later tijdstip gebruik van kunt maken.

De Nederlandse overheid beschouwt deze methode als uiterst effectief en heeft daarom een speciale campagne in het leven geroepen om aan de bevolking uit te leggen hoe dit bij verschillende bekende merken telefoontoestellen ingesteld kan worden. Oudere telefoons, die niet over deze vorm van ingebouwde afstandsbediening beschikken, zouden eventueel met behulp van een los te installeren app dezelfde functionaliteit kunnen krijgen.

Reacties

Lees onze special over Rotterdam Special