BREEAM certificering van hotels is het overwegen waard

BREEAM-certificering voor hotels, hoe werkt dat? Het is niet ingewikkelder dan bijvoorbeeld BREEAM voor kantoren of distributiecentra. Dat is de overtuiging van Lizette van Zuilen van C2N, BREEAM Assessor of the Year 2019.

"Tot BREEAM ambitie Very Good is certificering zelfs relatief eenvoudig te realiseren," aldus Van Zuilen. Zij is met haar collega’s op dit moment betrokken bij de BREEAM-certificering van een aantal Amsterdamse hotels zoals Palace Hotel, W-Hotel en het Breeze Hotel (foto). 

BREEAM Very Good
Bij ambitie Very Good zijn BREEAM-eisen voor hotelkamers qua waterbesparing beperkt tot de toepassing van waterbesparende toiletten, kranen en douchekoppen. Verlichting moet schakelbaar zijn in zones, wat op zich geen ongebruikelijke energiebesparende maatregel is. Overige duurzame eisen worden niet aan hotelkamers gesteld. Voor vergaderzalen en congresruimten gelden BREEAM-eisen die vergelijkbaar met eisen voor bijeenkomstfuncties in kantoren. Voor fitnessruimtes gelden in de meeste gevallen dezelfde eisen.

BREEAM Execellent
Pas vanaf BREEAM-ambitie Excellent is meer nodig. Hier gaan hoge eisen gerelateerd aan energiebesparing een belangrijke rol spelen. Innovatieve luchtbehandelingssystemen, zoals toegepast in hotel Breeze kunnen hier het verschil maken. Vanaf Excellent moeten koelmiddelen in koel- en vriescellen van hotelkeukens voldoen aan hoge eisen in verband met de impact op het broeikaseffect. Voor lagere ambities gelden die eisen juist weer niet.

BREEAM-BRL
De huidige versie van de BREEAM-BRL bevat geen eisen voor zwembadvoorzieningen in een hotel. Indien aanwezig, zal voor deze voorzieningen een maatwerkprocedure bij Dutch Green Building Council (DGBC) moeten worden doorlopen om zekerheid te verkrijgen óf en welke aanvullende BREEAM-eisen, zoals water- en energiebesparing, door DGBC worden gesteld. Het is denkbaar dat deze eisen worden opgenomen in een volgende BREEAM-BRL.

Dus is BREEAM het overwegen waard voor een hotelproject? Van Zuilen ziet deze vraag bevestigend en positief beantwoord door opdrachtgevers die doelbewust kiezen voor een BREEAM-certificering.Reacties


Laatste nieuws