NEPROM stuurt brandbrief naar Adviescollege Stikstofbesluit

Vorige week pleitte de NEPROM voor noodwetgeving, meldde VJ exclusief, maar nu gaat de branchorganisatie een stapje verder met een brandbrief naar het Adviescollege Stikstofproblematiek. Ze pleiten om op korte termijn met een beoordelingskader te komen dat woningbouwprojecten vrijstelt van de regels ten aanzien van stikstofuitstoot. Lees hier de hele brief.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

Wouter van Galen

Met de 29-mei uitspraken is in beginsel vast komen te staan dat, indien niet op voorhand valt uit te sluiten dat een activiteit een toename van stikstofdepositie op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden tot gevolg kan hebben, hoe gering die toename ook is, een passende beoordeling (met bijbehorende onderzoekskosten) moet worden uitgevoerd. Dan heeft het geen zin meer om te pleiten voor hernieuwde invoering van de vrijstellingsgrens van < 0,5 mol/ha/jaar. Daarmee is al op 29 mei korte metten gemaakt.

Geplaatst op 27 augustus 2019 om 15:09


Wouter van Galen

Herstel: vrijstellingsgrens van < 0,05 mol/ha/jaar.

Geplaatst op 27 augustus 2019 om 15:11


Martijn van Gelderen

Niet juist Wouter. De vrijstellingsgrens zelf had niet vastgesteld mogen worden onder dit PAS, de hoogte van de vrijstellingsgrens zelf is inhoudelijk niet besproken door de RvS. Je conclusie dat elke geringe stikstoftoename leidt tot een passende beoordeling is niet juist.

Geplaatst op 27 augustus 2019 om 16:18


Wouter van Galen

Het is correct dat de vrijstellingsgrens niet expliciet aan de orde is gesteld, maar als significant negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstellingen van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden niet zijn uit te sluiten, dan zou ik toch echt dringend adviseren een passende beoordeling uit te voeren.

Niemand weet immers waar de grens ligt tussen significant negatieve effecten en het ontbreken daarvan, zodat ik het er vooralsnog op houd dat dit al bij elke geringe stikstoftoename het geval is.

Geplaatst op 27 augustus 2019 om 16:58


P.A. Langman

Omdat niemand blijkbaar weet wanneer effecten significant en wanneer ze het (nog) niet zijn, lijkt mij een passende beoordeling ook onmogelijk. Immers in zo'n beoordeling zullen er criteria zijn waar niet van is vast te stellen of deze een significant of niet effect zullen hebben. Het komt dus op een aanname aan waarbij ervan uitgegaan moet worden dat er binnen een bepaalde activiteit en buiten een bepaalde afstand geen toename van stikstofdeposito plaatsvindt.

Geplaatst op 29 augustus 2019 om 15:46


Dossier Stikstof & PFAS

Laatste nieuws