Edge en Vattenfall leggen eerste steen voor duurzaam bouwcomplex 

Vandaag hebben EDGE en energieleverancier Vattenfall in aanwezigheid van de Berlijnse burgemeester Michael Müller de eerste steen gelegd voor het kantoorgebouw Edge Suedkreuz. De ontwikkeling, bestaande uit twee gebouwen, wordt aan de Hildegard-Knef-Platz gebouwd volgens een duurzame, modulaire hout-hybridebouwmethode. Vattenfall zal in Edge Suedkreuz haar nieuwe Duitse hoofdkantoor vestigen. De oplevering staat gepland voor begin 2021.

Edge Suedkreuz bestaat uit twee gebouwen van ieder zeven verdiepingen met een totaal vloeroppervlak van ongeveer 32.000 vierkante meter. De begane grond is bestemd voor gemeenschappelijke faciliteiten, de overige verdiepingen van het project zullen dienst doen als kantoorruimte. Het ruime atrium in het hoofdgebouw wordt gekenmerkt door vier boomvormige trappen.

Het project maakt deel uit van het duurzaamheids- en mobiliteitsknooppunt van het Berlijnse station Suedkreuz. De verdiepingen van dit uitzonderlijke project worden gerealiseerd met een hout-hybride-bouwmethode. Het wordt de grootste hout-hybride-constructie in Duitsland. 

80% minder CO2-uitstoot
Door hout slim te combineren met beton wordt de CO2-uitstoot bij de productie van de ruwbouw tot wel 80 procent per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte gereduceerd in vergelijking met conventionele bouw met gewapend beton. Deze duurzame manier van bouwen zorgt bovendien voor een blijvend gezond binnenklimaat voor de gebruikers. Edge Suedkreuz werd al vooraf gecertificeerd met DGNB Platinum, het hoogste duurzaamheidsniveau voor gebouwen in Duitsland. Certificering voor WELL Core Gold is het volgende doel.

Reacties
Michael Müller, burgemeester van Berlijn, zei bij het leggen van de eerste steen: “Met zijn modulaire hout-hybride-constructie is Edge Suedkreuz Berlin een uitstekend voorbeeld van een innovatieve en vooral duurzame manier van bouwen. Met het oog op alle discussies en inspanningen om klimaatneutraliteit te bereiken, ben ik erg blij dat dit complex, waarvoor bij de bouw zeer zuinig met onze natuurlijke hulpbronnen wordt omgesprongen, het nieuwe hoofdkantoor van Vattenfall wordt. Ik wil Edge Technologies bedanken voor de overtuigende manier waarop ze hier in Berlijn hun eisen op het gebied van duurzaamheid en technologische innovatie in praktijk willen brengen.”

Martin Rodeck, Managing Director van EDGE in Duitsland, benadrukt: “Bij Edge Suedkreuz combineren we duurzaamheid met de modernste technologie. Deze modulaire hout-hybride-manier van bouwen past goed bij onze bedrijfsfilosofie: door middel van slimme technologie creëren we intelligente en duurzame gebouwen die door hun betere CO2-balans en op natuur gebaseerd ontwerp voor een gezond klimaat en werkomgeving zorgen voor de werknemers van Vattenfall. We zijn erg blij dat we met Vattenfall een huurder hebben gevonden die onze visie voor betere gebouwen voor mens en milieu deelt.”

Tuomo Hatakka, hoofd van Vattenfall Duitsland, zegt: “Dit is een mooie dag voor Berlijn en voor Vattenfall. Met de totstandkoming van ons nieuwe Duitse hoofdkantoor hier in Südkreuz krijgt onze betrokkenheid bij Duitsland met de hoofdstad als vestigingsplaats nu een gezicht. Tegelijkertijd maakt dit de ingrijpende verandering die ons bedrijf momenteel doormaakt ook visueel zichtbaar. Vattenfall streeft ernaar binnen één generatie een leven zonder fossiele brandstoffen mogelijk te maken. We kijken er bij Vattenfall nu al naar uit om de nieuwe gebouwen in Berlijn over twee jaar in gebruik te nemen.”Reacties


Laatste nieuws