Vijf vragen over vertrek Bob van der Zande bij gemeente Amsterdam

Na een periode van ruim 40 jaar als ambtelijk verantwoordelijke, regisseur en adviseur bij de Gemeente Amsterdam start Bob van der Zande per 1 juni 2019 een nieuwe beroepspraktijk als zelfstandig adviseur bij Balthasar & partners. Vijf vragen aan hem over zijn overstap.

Van der Zande: “Na mijn studie stedenbouw aan de TU Delft heb ik eigenlijk nooit anders gedaan dan mijn passie voor het vakgebied van stedelijke ontwikkeling gevolgd. Met het verlaten als functionaris van de Amsterdamse ambtelijke basis houdt dat niet op. Regelmatig kreeg ik de laatste tijd de vraag: wat ga je nu doen? Voor mezelf heb ik vastgesteld dat ik het plezier dat ik heb in dit vakgebied nog lang wil uitdragen en beleven. Dus de keuze was niet ingewikkeld. Ik begin vanuit een andere positie een nieuw leven op dit vertrouwde gebied.”

Waarom deze overstap?
“Wat 40 jaar geleden begon als een studieuze interesse in architectuur en stedenbouw is uitgegroeid tot een levenslange passie. Verstedelijking, woningbouw, transformatie, regionale ontwikkeling en internationale samenwerking, het zijn grote vraagstukken die steeds prominenter op de maatschappelijke en bestuurlijke agenda staan. Ik zit nog vol energie en heb een groot en divers netwerk.”

Wat is Balthasar & partners voor bedrijf?
“Twintig jaar geleden is Balthasar & partners opgericht door mijn broer Ronald van der Zande, strategie en bestuursadviseur voor vaak grootschalige transformatie projecten in bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Genoemd naar een van de drie koningen, wijzen uit het oosten, heeft het zich ontwikkeld tot een netwerkorganisatie met meerdere disciplines.

De nieuwe contactgegevens zijn:
Bob van der Zande
T +31 (0)6-54394073
M: bob@balthasar.nl

Daaronder, naast businessstrategen een groep van adviseurs in bouw, ruimte en milieu, een groep van adviseurs op het gebied van winkelstraatontwikkeling, maar ook rasechte consumentenmarketing strategen en specialisten op het gebied van merkenmanagement.

Tot slot is het organiseren en realiseren van communicatiebegeleiding bij grootschalige verandering in de stedelijke en groene ruimte, alsook in het bedrijfsleven, een sterke discipline van deze netwerkgroep. Ik heb met Balthasar & partners een inspirerende thuishaven gevonden voor mijn nieuwe beroepspraktijk.”

Wat zal je blijven doen?
“Ik geniet vooral van de mogelijkheid om simultaan te schaken op borden van metropolitane ontwikkeling, met gebiedsontwikkelaars, investeerders, stedenbouwkundigen, ambtenaren en bestuurders, wetenschappelijke fora en maatschappelijke doelgroepen als burgers en coöperatieven, die steeds meer invloed op de ontwikkelingen willen hebben. Ik wil nog lang beroepsmatig scheppend en reflecterend bezig zijn in deze wereld van complexe urbane ontwikkeling.”

Waaraan wil je precies een strategische bijdrage leveren?
“Het bevorderen van het multi-stakeholder denken, het helpen integreren van verschillende dossiers als economie, landschap, mobiliteit, energie, bouwen en circulariteit bij regionale ontwikkeling, het verbinden van de ambtelijk/ bestuurlijke wereld met die van het bedrijfsleven inclusief investerende marktpartijen en het concretiseren van gebieds-ontwikkeling in een effectieve aanpak.”

Waar ga je precies op richten?
“Het verbinden van programmaontwikkeling in regionale samenwerking en het leveren van strategische adviezen bij transformatie en gebiedsontwikkeling. Ook wil ik het landelijke multi-actor platform Holland Metropole ondersteunen en een actieve rol vervullen in het internationale kennisplatform Urban Land Institute.”

Reacties

Lees onze special over Rotterdam Special