In het zonnetje vandaag: Kijkkoepel Fort Uitgeest

Het wordt spannend in de Haagse Caballero Fabriek op 25 juni. Er zijn namelijk zes projecten in de race voor de NRP Gulden Feniks 2019 en die dag wordt de winnaar bekend gemaakt. We nemen de genomineerde projecten stuk voor stuk met u door. Vandaag is de Kijkkoepel Fort in Uitgeest aan de beurt.

In categorie S (gebouw) is voor de NRP Gulden Feniks 2019 de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest genomineerd. Dit project is ingezonden door Marjolein van Eig van BureauVanEig, met de betrokken partijen Landschap Noord-Holland, De mannen van Staal en De ingenieursgroep.

Militair bouwwerk
Fort bij Krommeniedijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Twee jaar geleden is het fort gerenoveerd en is er een nieuw bezoekerscentrum in gevestigd en woningen voor autistische jongeren. Het militaire karakter van het bouwwerk is behouden gebleven.

Uitkijkpunt
De twee oude betonnen hefkoepels in het landschap zijn omgetoverd tot vogeluitkijkpunt. Het nieuwe uitkijkpunt is centraal op de bestaande betonnen ring gezet. De vorm van de koepel is afgeleid van oude bunkers, die monolitisch en gesloten zijn van karakter. Het is een intrigerende vorm die goed past bij het fort en het landschap. In de gaten waar vroeger wapens werden gebruikt om de vijand onder schot te nemen staat nu een verrekijker om de vogels te bekijken.

Uitreiking
Op dinsdag 25 juni tijdens de NRP Nationale Transformatie & Renovatiedag vindt de uitreiking van de NRP Gulden Feniks 2019 plaats. Alle genomineerden zijn aanwezig. Wilt u hier ook live bij aanwezig zijn? Hier vindt u het gehele programma en het aanmeldformulier.

Morgen in het zonnetje: LocHal in TilburgReacties


Laatste nieuws