Ook Noord-Oost Nederland in trek bij de particuliere vastgoedbelegger

(Advertorial) Beleggen in vastgoed is in trek. Niet alleen in de 5 grootste steden en de Randstad, maar ook daarbuiten. Steden als Groningen (grote foto), Zwolle, Deventer en Leeuwarden hebben eveneens te maken met toenemende belangstelling van beleggers.

Beleggingsmarkt in Noord-Oost Nederland krijgt meer aandacht
Herjan Scheper (foto rechts), Kredietadviseur commercieel vastgoed in de regio Groningen/Friesland/Drenthe bij ING Kredietadvies Particulieren, herkent de toenemende interesse in deze regio. “De transacties in de markt laten zien dat professionele partijen zich meer roeren en interesse vanuit financiers in onder andere Groningen toe neemt.”

Volgens Scheper volgen particuliere vastgoedbeleggers deze trend van institutionele beleggers. ING heeft voor deze doelgroep de Beleggingspandhypotheek in het leven geroepen: hiermee kunnen ook de kleinere én niet-professionele beleggers verhuurd vastgoed financieren.

Hij heeft geregeld gesprekken met klanten uit de Randstad, die heel bewust kiezen voor het aankopen van beleggingspanden buiten die regio. Omdat ING Kredietadvies Particulieren geen stedenlijst hanteert kan Scheper ook in deze regio klanten faciliteren bij de aankoop van een beleggingspand.

“In Groningen, maar ook Leeuwarden, wonen relatief veel jonge mensen die op zoek zijn naar appartementen, hetgeen juist deze steden te bieden hebben. De bereikbaarheid van deze steden is goed waardoor het ook interessant is voor internationale bedrijven om zich te vestigen in deze regio, niet in de laatste plaats door de ruimte en relatief lage grondprijs”, zegt Scheper.

Zwolle, Apeldoorn en Deventer
Ook in drie zeer centraal gelegen steden in Noord-Oost Nederland - Zwolle, Apeldoorn en Deventer – zijn de nodige ontwikkelingen gaande. Erik Veurink (onderste foto rechts), kredietadviseur commercieel vastgoed in de regio Overijssel/Twente/Achterhoek bij ING Kredietadvies Particulieren, deelt de mening van Scheper.

Kennis marktgebied door lokale adviseurs
ING Kredietadvies Particulieren richt zich met lokale adviseurs op de kleinere particuliere vastgoedbelegger, daarnaast is ING Real Estate Finance voor de grotere commerciële vastgoedbelegger aanwezig in de regio.

Zowel Scheper als Veurink wonen in de directe werkomgeving, hebben beide hun netwerk en kennen de omliggende steden als hun broekzak.

Deze kennis kunnen zij direct toepassen bij het oplossen van de financierings-vraagstukken van hun potentiele klanten. Niet alleen nieuwe aankopen, maar ook veelal klanten die het oversluiten van bestaande financieringen van hun vastgoedportefeuilles willen bespreken.

Veurink: “Ook deze steden hebben te maken met een groei van de stedelijke economie, fors toenemende inwoneraantallen en een aanhoudende druk op de woningmarkt. Bovendien zijn Zwolle, Apeldoorn en Deventer het hart van Midden- en Oost-Nederland die gezamenlijk een belangrijke positie in de regionale economie innemen. De steden in deze regio kennen één duidelijke overeenkomst: zowel Zwolle, Apeldoorn als Deventer bieden kansen voor gebruikers, eigenaren en beleggers.”

Courantheid
ING Kredietadvies Particulieren financiert ook buiten de Randstad. “Uitgangspunt is echter wel dat er een gezonde verhouding is tussen de markthuur en marktwaarde van het vastgoed. Daarbij wordt tevens gekeken naar de courantheid van het pand en de verhuurbaarheid op korte en langere termijn”, zo legt Veurink uit.

Scheper vult aan dat een belangrijke rol het adviseren van klanten is, waarbij gestreefd wordt naar een financiering die aansluit bij zowel de behoefte van de klant, als zijn financiële situatie. De mensen moeten zich goed realiseren dat er bij het aanhouden van een beleggingspand veel meer komt kijken dan het maandelijks incasseren van de huurinkomsten. Vandaar dat zij in de gesprekken de klanten juist ook wijzen op de risico's van vastgoedfinanciering; onderhoudskosten, mogelijke leegstand en waardedaling.

Mogelijkheden voor interessant rendement
“De prijzen van woningruimte in deze regio’s zijn wel gestegen, maar niet zo extreem als in Amsterdam of Utrecht. Er is minder volatiliteit in prijsontwikkeling, wat betekent dat tegenover een relatief geringe prijsstijging in ‘goede tijden’ er ook een relatief geringe prijsdaling te verwachten is in economisch minder goede tijden”, schetst Scheper.

Hij geeft aan dat momenteel marktwaardes rond 14-18 keer de huur gerealiseerd worden, terwijl in Amsterdam dit soms wel het dubbele kan zijn. Aangezien in de genoemde steden in deze regio’s de vraag naar huurwoningen groot is, zijn de afgelopen jaren ook hier de huurprijzen gestegen.

Veurink kan bevestigen dat de verhuurmogelijkheden goed zijn: “Eén van mijn klanten had onlangs 3 appartementen in Deventer aangekocht die ondanks een relatief hoge huur binnen een mum van tijd verhuurd waren.”

Huurwaarde
ING kijkt niet alleen naar de verhouding tussen de hoogte van de financiering en de waarde van het pand. De huurwaarde is minstens zo belangrijk. De verhouding tussen de huurwaarde en koopprijs zijn in deze regio ‘gezond’, waardoor ING ook in de wat kleinere steden vastgoed wil financieren.

“Uiteraard kijken we daarbij wel in wat voor omgeving het vastgoed staat, hoe de verhuurbaarheid is (en blijft) en hoe de financiële positie van de klant er in zijn algemeen uit ziet. De kans op leegstand is in deze steden ook aan de orde en is dus een potentieel risico. Een belangrijk aspect daarbij is het onderhoud aan het vastgoed; onderhoud het zoals je eigen woning, daardoor blijft het vastgoed aantrekkelijk voor potentiele nieuwe huurders”, vertelt Scheper.

Hij legt uit dat zijn advies is om een deel van de huurinkomsten te reserveren voor onderhoudskosten. En als je dan werkzaamheden aan het pand laat uitvoeren, investeer dan ook direct in het verduurzamen van het pand.

“Dat geeft niet alleen meer comfort voor de huurder, maar zorgt ook voor een verbeterd energielabel, is veelal waarde vermeerderend en leidt in veel gevallen tot een hoger rendement zo is uit onderzoek gebleken. Immers, de besparing van energielasten kunnen worden verdisconteerd in de huur", aldus Scheper.
 

Meer weten?
Kijk op www.ing.nl/beleggingspand of bel met

Erik Veurink op 06 1141 5583 (Regio Overijssel/Twente/Achterhoek) of

Herjan Scheper op 06 3013 8521 (Regio Groningen/Friesland/Drenthe)



Reacties

Leuk om te lezen dat De Vastgoedblogger dit al zag aankomen:
https://devastgoedblogger.wordpress.com/2018/12/04/onderzoek-blaast-mythe-op-woningbeleggingen-in-noord-en-oost-nederland-aantrekkelijker-dan-de-randstad/

Geplaatst op 10 mei 2019 om 09:15



Laatste nieuws